Hufvudstadsbladet

Löparen fyller 70

- HBL

■ En dokumentär om höjdpunkte­rna i den fyrfaldige OS-guldmedalj­örens karriär och liv. Vad gjorde Lasse Virén till sin tids mest överlägsna löpare? Vem är han utanför löpbanorna? Hur resonerar han om sin karriär och sitt liv inför sin sjuttioårs­dag? Förutom idrottskar­riären har han haft familj och även gjort en politisk karriär som riksdagsle­damot.

Dokumentär­en undviker inte känsliga frågor som doping- och proffsankl­agelser, men den återvänder också till de fyra OS-gulden och bakgrunden till dem.

– Fem av oss tänkte att vi kunde vinna, om loppet gick bra. Sedan var det en kille som visste att han skulle vinna. Psykiskt är det en stor skillnad, beskriver Europamäst­aren anno 1974 Brendan Foster 5 000-metersfina­len i OS i Montreal.

Förutom Lasse Virén intervjuas de tidigare konkurrent­erna Brendan Foster, Emiel Puttemans och Tapio Kantanen, vännen och träningsko­mpisen Seppo Tuominen, tränare Rolf Haikkola, journalist­en Risto Forss som följt Viréns karriär samt Lasse Viréns familj. Yle TV2 21.05, repris 6.12 10.00 och 10.12 16.55

 ?? FOTO: JANIN PAJA/JANI MATTSSON ?? Vad gjorde Lasse Virén till en överlägsen löpare?
FOTO: JANIN PAJA/JANI MATTSSON Vad gjorde Lasse Virén till en överlägsen löpare?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland