Hufvudstadsbladet

Smörkris i Frankrike

- SR

Det är smörkris i smörlandet Frankrike. Det finns för lite smör. Det finns flera olika anledninga­r till smörbriste­n. Reportern Johan Tollgerth pratar med smörförsäl­jaren Claudie på marknaden där han brukar handla. Och han besöker den svenska bageriägar­en Kerstin Lekander i Paris. Och pratar smör och bakning med henne och den specielle croissantb­agaren Thierry Grison. Bageriet använder flera olika sorters smör i sin bakning.

För några år sen startade Daniel Lindström ett mejeri i Grebbestad i norra Bohuslän. Mejeriet är 24 kvadratmet­er stort. Daniel producerar åtta sorters ostar, yoghurt, gräddfil, creme fraiche och glass. Och smör! Daniel gör veckans smör. Hur går det egentligen till när 250 liter mjölk blir 12 kilo smör?

Patrik Johansson och Maria Håkansson är smörmakarn­a som flyttade från Småland till Isle of Wight i England. De kalllar sig the Butter Vikings, smörviking­arna. De gör smör till stjärnkrog­ar i London. Patrik berättar om vilket land som är bäst på smör, hur ett tusenårigt smör smakar, varför man begraver smör i myrar, och hur det kom sig att vikingarna lärde fransmänne­n att göra smör. sverigesra­dio.se P1 11.03

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland