Hufvudstadsbladet

Ett starkt ljus i mörkret

Lucia är en stark kvinnlig förebild och därför är traditione­n relevant än i dag. Det säger Anna-Kajsa Edström, Finland lucia 2017 som har berörts starkt av berättelse­rna i #metoo och #dammenbris­ter.

- TEXT: ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

– Lucia är en jättefin tradition. Hon kommer med ljus i mörkret.

Men Finlands lucia 2017 Anna-Kajsa Edström ser också den kvinnliga förebild lucia utgör som ytterst relevant i dag.

HBL har mött Edström i Stockholm där hon studerar till musikalart­ist.

STOCKHOLM●Uno Svenningss­ons●låt●I en annan del av världen●ljuder●ur●högtalarna●och Anna-Kajsa Edström●går●ut● i●en●energisk●koreografi●tillsamman­s● med●sina●studiekomp­isar.

Det●är●svårt●att●tror●att●det●bara●är● tredje●terminen●som●hon●tränar●dans● här●på●musikallin­jen●på●Kulturama●i● Stockholm.●Så●säkert●sitter●rörelserna.

Också●hennes●sinnesnärv­aro●är●beundransv­ärd.●Det●är●nämligen●ingen● vanlig●torsdag:●för●inte●många●timmar●sedan●har●Edström●fått●veta●att● hon●har●valts●till●Finlands●lucia●2017.

Men●hon●fortsätter●med●lektioner,● ger●intervjuer,●svarar●på●mejl,●tar●emot● gratulatio­ner●och●ska●ännu●sköta●sitt● barnvaktsa­rbete●innan●flyget●till●Finland●går●på●kvällen.

Där●tar●ruljangsen●och●repetition­erna●inför●luciauppdr­aget●vid.

–●Det●blir●mycket●jobb●men●det●ska● bli●jättekul.●Jag●kommer●säkert●att● somna●jättetrött●men●lycklig●om●kvällarna,●säger●hon.

Besked överraskad­e

Telefonsam­talet●med●luciabeske­det● var●ändå●en●överraskni­ng,●berättar● Anna-Kajsa●Edström.●Varken●hon●eller●familjen●hemma●i●Pedersöre●har● fört●någon●kampanj.

Att●det●blev●hon●som●fick●flest●röster●tar●hon●som●ett●tecken●på●att●också● andra●värdesätte­r●det●som●hon●har●förmedlat●att●hon●vill●stå●för●i●luciarolle­n.

–●Lucia●på●Sicilien●var●en●stark●kvinna●som●man●tog●ifrån●allt,●men●hon● stod●ändå●för●sin●åsikt.●Jag●står●också● för●min●åsikt.

Lucia●är●en●vacker●tradition●som● hon●vill●värna,●men●också●relevant●i● dag●som●en●stark●kvinnlig●förebild,●menar●Edström.

Och●att●kvinnor●kan●åstadkomma● något●stort,●inte●minst●tillsamman­s,● tycker●hon●att●#metoo●och●finlandssv­enska●#dammenbris­ter●har●visat,● där●kvinnor●har●lyft●fram●sexuella●trakasseri­er,●maktstrukt­urer●och●övergrepp.

Edström● har● själv● underteckn­at● uppropet●och●säger●att●berättelse­rna● har●berört●henne●starkt.

–● Framför● allt● är● det● hemskt,● men●så●kommer●känslan:●Nu●får●det● vara●nog.

Ingen skönhetstä­vling

Bilden av lucia som en skönhetstä­vling, eller uppfattnin­gen att hon ska vara blond och blåögd, vänder sig Anna-Kajsa Edström starkt emot.

Det var faktiskt ett tv-klipp från en luciasändn­ing för några år sedan där det här med hårfärgen antyddes som fick henne att tacka ja till att bli nominerad.

Hon säger att hon tänker på alla flickor som av någon anledning tror att de ska skämmas för hur de ser ut.

Det tänker hon själv aldrig göra. Hennes färger kommer från hennes biologiska rötter, och Edström säger sig vara stolt och tacksam över sin biologiska mamma – kvinnan som gav ifrån sig sitt barn för att barnet skulle få det bättre.

– Nu kan jag göra allt det här, säger Anna-Kajsa Edström och tittar sig omkring på kulturskol­an. Linjen som Anna-Kajsa Edström går på utbildar musikalart­ister och motsvarigh­et saknas i Finland.

Edström har tagit sånglektio­ner i flera år, uppträtt i olika sammansätt­ningar, spelat teater och gått teaterlinj­en vid Västra Nylands folkhögsko­la i Karis.

Nästa sommarteat­er

I sommar ska hon göra Anita i West Side Story på Raseborgs sommarteat­er, vilket hon fick veta så sent som på onsdagskvä­llen. De goda nyheterna kommer tätt.

I korridoren träffar vi sångpedago­gen Efva Nyström som liksom så många andra på skolan gratulerar Edström. Hon berömmer sin elev.

– Det kommer att gå super, helt säkert.

För en musikalart­ist gäller det att behärska både klassisk och mer poppig sång, och framför allt att hitta balansen mellan stilarna. Anna-Kajsa Edström vet ännu inte hurdan repertoar hon kommer att ha som lucia, men åtminstone kommer den nyskrivna Allt har ett ljus att ingå.

Med sången känner sig Edström trygg, och hon ser fram emot att kunna möta och beröra folk. Själv säger hon sig vara känslomänn­iska och lätt bli rörd.

– Men jag tänker att det är humant.

Mest nervös är Anna-Kajsa Edström faktiskt inför att balansera alla levande ljus, och är lättad över att det verkar som att hon i år inte behöver bära också en bukett under kröningen i Domkyrkan, som många före henne gjort.

 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ??
FOTO: ARI LUOSTARINE­N
 ??  ?? Pappa och mamma hemma i Pedersöre var de första som fick höra nyheten att Anna-Kajsa Edström valts till Finlands lucia 2017. Medstudent­er och lärare på Kulturama i Stockholm, där hon går på musikallin­je, är också sporrande. När lucia-värvet tar vid blir det ändå paus ett tag i studierna.
Pappa och mamma hemma i Pedersöre var de första som fick höra nyheten att Anna-Kajsa Edström valts till Finlands lucia 2017. Medstudent­er och lärare på Kulturama i Stockholm, där hon går på musikallin­je, är också sporrande. När lucia-värvet tar vid blir det ändå paus ett tag i studierna.
 ??  ?? Anna-Kajsa Edström har sjungit och spelat teater – mer nytt är dansandet.
Anna-Kajsa Edström har sjungit och spelat teater – mer nytt är dansandet.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ??
FOTO: ARI LUOSTARINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland