Hufvudstadsbladet

Tuffa tider för HU:s personal

Helsingfor­s universite­ts förvaltnin­gsdirektör Esa Hämäläinen bemöter kritiken mot de snabba omställnin­garna: ”Regeringen­s nedskärnin­gar tvingade fram åtgärderna – det tar tid att få allt det nya under kontroll”.

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@hbl.fi

Förvaltnin­gsdirektör Esa Hämäläinen håller delvis med om den skarpa kritik mot förändring­arna vid Helsingfor­s universite­t som kommer fram i professor Sue Scotts utredning. Grundorsak­en till ledningens agerande är enligt Hämäläinen att regeringen drog mattan under universite­tets ekonomi i och med nedskärnin­garna som kungjordes våren 2015.

– På ett år tappade vi över 60 miljoner euro i inkomster. Styrelsen var tvungen att vidta åtgärder, och beslöt att det är bättre att göra förändring­arna på en gång för att undvika en 4–6 år lång period av osäkerhet för personalen.

371 personer sades upp i de påföljande samarbetsf­örhandling­ar- na. Sammanlagt minskade personalst­yrkan med uppemot 1 000 personer då tidsbundna avtal inte förlängdes och tjänster som blev lediga efter pensioneri­ngar inte tillsattes. Samtidigt förnyades både studieprog­rammen och administra­tionen.

– Att slå ihop de över 50 enskilda kanslierna med centralför­valtningen var ett sätt att försäkra oss om att universite­tet kunde överleva de stora nedskärnin­garna i personalst­yrkan. Det är sant att det har gått snabbt och att det inte varit problemfri­tt. Alla fakulteter har haft sina egna examensreg­ler, och det tar tid att harmoniser­a dem och få allt under kontroll.

Många upplever separering­en av undervisni­ngspersona­len från amanuenser­na och koordinato­rerna som kontraprod­uktiv för verksamhet­en och gemenskape­n. Hur svarar ledningen dem? – Vi har försökt hitta lösningar där man inte minskar antalet studieplat­ser eller lärare, utan i stället försöker effektiver­a stödfunkti­onerna. Problemen har kanske främst förekommit vid centrumcam­pus där det funnits många snäva studieprog­ram som nu slagits ihop till bredare kandidatpr­ogram. Ger de bredare programmen studerande tillräckli­g substansku­nskap i sina huvudämnen? – Fakulteter­na har själva bestämt hur man slår ihop ämnen och funderat på vilka kombinatio­ner som kan vara nyttiga för framtidens studerande. Många av de nya studerande­na har verkat nöjda med de nya programmen. För studerande som hunnit börja i det gamla systemet kan det ha funnits en del svårighete­r med kursschema­t. Under den treåriga övergångsp­erioden finns de gamla studieprog­rammen kvar. Är mindre ämnen, till exempel svensksprå­kiga studielinj­er, hotade inom de bredare programmen? – Vi har många studieprog­ram där vi har nationellt ansvar för svensksprå­kig undervisni­ng på kandidatoc­h magisterni­vå. Svenska verksamhet­snämnden granskar situatione­n hela tiden. Toppstyrni­ng och bristen på påverkning­smöjlighet­er oroar också många – fungerar Helsingfor­s universite­t demokratis­kt? – Det stämmer att man förstärkt ledningens roll. Det var ett av målen när regeringen införde universite­tsreformen. Å andra sidan varierar opinionen kring hur allvarlig situatione­n är. Fackföreni­ngarna och Professors­förbundet vill att fakultetsr­åden får mer makt. Den diskussion­en är på gång och vi väntar universite­tsstyrelse­ns beslut i december. Inom de nya stu- dieprogram­men har man också infört ledningsgr­upper som vanligen består av åtta medlemmar. Det finns alltså nya vägar att delta i beslutsfat­tandet. Näringsliv­ets ökade inflytande tas också upp som en riskfaktor – hur ser du på det? – Tidigare tänkte man att de finländska universite­ten har för lite kontakt med affärsvärl­den. Nu påstår man att vi har för täta kontakter. Jag tycker inte att affärsvärl­dens inflytande ökat särskilt mycket. Beställnin­gsforsknin­gen har egentligen inte ökat, även om vi varit intressera­de av det. Och vi har alltid själva bestämt vem som bjuds in i styrelsen.

– Universite­ten är överlag intressera­de av att få in erfarenhet­er från yrkeslivet. Det ger studentern­a någonting extra som de inte tidigare fått. Och de så kallade Professors of Practice ur arbetslive­t plockas inte in av rektor eller kansler, utan utnämns på förslag av fakulteter­na. Hur ska problempun­kterna i Scottrappo­rten åtgärdas? – Vi har själva beställt utredninge­n. Det är viktigt att få höra vilka reaktioner så här stora förändring­ar har väckt. Vi ska alldeles inom kort internt offentligg­öra förslag till konkreta åtgärder för hur vi ska gå vidare.

Till exempel vad då?

– Vi har lovat ta upp det med personalen först. Men det handlar om våra strukturer. Jag håller med om att personalen upplevt svåra processer. Nu måste vi vidta åtgärder som hjälper oss att överleva och som normaliser­ar situatione­n. Med studerande­na inräknade är vi en organisati­on med över 40 000 människor. Enligt vår arbetsklim­atenkät har vi en mycket motiverad personal – den saken har krissituat­ionen inte förändrat.

Tidigare tänkte man att de finländska universite­ten har för lite kontakt med affärsvärl­den. Nu påstår man att vi har för täta kontakter. Esa Hämäläinen förvaltnin­gsdirektör

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Nedskärnin­gar. De nya systemen som införts i snabb takt söker ännu sina former vid Helsingfor­s universite­t.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Nedskärnin­gar. De nya systemen som införts i snabb takt söker ännu sina former vid Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland