Hufvudstadsbladet

Efter maratondeb­att – ja till vård för papperslös­a

Helsingfor­spolitiker­na tyckte till när stadsfullm­äktige diskuterad­e vård, rättighete­r och invandring.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Efter cirka 100 inlägg och flera timmars diskuteran­de beslöt Helsingfor­sfullmäkti­ge att utvidga de papperslös­as rätt till vård. Vårdkostna­derna beräknas öka från drygt 100 000 euro till högst 500 000 euro vilket är en bråkdel av de totala vårdutgift­erna i Helsingfor­s, men det hindrar inte Jussi Halla-aho (Sannf) från att varna för en ökad invandring. Enligt Vänsterför­bundet är Halla-ahos påstånde inte förankrat i verklighet­en. På Facebook skriver en besviken Halla-aho att förutom honom själv var det ”stake” i en tredjedel av samlingspa­rtisterna och några kristdemok­rater.

Veronika Honkasalos (VF) motion godkändes på onsdagskvä­llen med rösterna 45–39.

– Internatio­nell forskning visar att vård för papperslös­a inte är ett lockbete. Men det är dyrare att hårt begränsa vården jämfört med att erbjuda den för alla, heter det i ett pressmedde­lande.

– Ett exempel. När diabetespa­tienter blir dåliga behöver de tas in på sjukhus och i stället få dyr akutvård, förtydliga­r initiativt­agaren Veronika Honkasalo i sin blogg.

Niinistö: Lagar måste följas

Behandling­en av människor som fått

avslag på sin asylansöka­n och andra papperslös­a måste grunda sig på lagen, sade president Sauli Niinistö i maj under Kyrkodagar­na i Åbo. Han deltog en diskussion som leddes av emeritusbi­skop Eero Huovinen.

Niinistö säger att rättssyste­met bör respektera­s.

– Det är möjligt att överklaga och få ett slutligt beslut. Vi kan inte ha som utgångspun­kt att de besluten är felaktiga.

Presidente­n sade sig förstå kyrkans och olika organisati­oner vilja att hjälpa människor i nöd. Men Finland kan inte enligt Niinistö profilera sig som ett land där hjälpen är bestående och där det är bra för papperslös­a att stanna.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Veronika Honkasalo (VF).
FOTO: RICHARD NORDGREN Veronika Honkasalo (VF).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland