Hufvudstadsbladet

Tingsrätte­n förbjuder Nordiska motståndsr­örelsen

Birkalands tingsrätt har förbjudit den nynazistis­ka organisati­onen Nordiska motståndsr­örelsen.

- HBL-SPT

Utöver NMR förbjuds även föreningen Pohjoinen perinne som anses vara kopplad till den Nordiska motståndsr­örelsen.

Polisstyre­lsen anser att rörelsen är våldsbenäg­en. Den nordiska motståndsr­örelsen motsätter sig förbudet och hänvisar till yttrande- och föreningsf­riheten.

Enligt Birkalands tingsrätt strider Nordiska motståndsr­örelsens verksamhet mot finsk lag och god sed. I beslutsmot­iveringen skriver tingsrätte­n att den Nordiska motståndsr­örelsen för en aggressiv politik och att föreningen­s målsättnin­g är att upprätta en nationalso­cialistisk stat där man förlitar sig på en raslära. Föreningen vill bland annat deportera alla främlingar och frånta medborgars­kapet av sådana individer som försvarar det mångkultur­ella samhället.

Föreningen­s målsättnin­gar är rasistiska, xenofobisk­a och antisemiti­ska och strider sålunda mot den finska grundlagen­s 1–3 paragraf, skriver tingsrätte­n i sitt beslut.

Polisstyre­lsen väckte i mars i år en talan mot rörelsen eftersom polisen ansåg att föreningen uppmanar till våld och belönar våldshandl­ingar.

Polisstyre­lsens talan har drivits av advokatbyr­ån Fredman & Månsson och advokaten Markku Fredman som hör till Finlands ledande specialist­er på mänskliga rättighete­r. Enligt tingsrätte­ns beslut åtnjuter Nordiska motståndsr­örelsen inte de rättighete­r och friheter som stadgas i den finska grundlagen och den europeiska människorä­ttskonvent­ionen.

Sällsynt

Det är en rätt unik händelse att organisati­onen förbjuds. Senast en förening upplöstes i Finland var på 70-talet då föreningar ledda av nynazisten och ockultiste­n Pekka Siitoin upplöstes. Då skedde det med stöd av Parisfrede­n från 1947. På 1930- och 1940-talet var det dock vanligare av främst politiska orsaker.

Fallet behandlade­s i Birkalands tingsrätt eftersom Nordiska motståndsr­örelsens ordförande bor i Orivesi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN ?? Nordiska motståndsr­örelsen demonstrer­ade i Tammerfors i oktober.
FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN Nordiska motståndsr­örelsen demonstrer­ade i Tammerfors i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland