Hufvudstadsbladet

Debatt om skattepara­dis: ”Äntligen ett genombrott!”

– Världen kan ta efter Helsingfor­s, säger Thomas Wallgren (SDP). Typ alla i stadshuset är ju för större insyn och de allra flesta har också dubier som gäller aggressiv skatteplan­ering. Varför är det så svårt ens med frivilliga åtgärder?

- TOMMY POHJOLA

Politikern­a i Helsingfor­s lever nu upp till ett principbes­lut från 2012 då stadsfullm­äktige bestämde att staden på allvar tar itu med grå ekonomi och aggressiv skatteplan­ering. Thomas Wallgrens förslag är att företagen som deltar i stadens anbudsförf­aranden uppmanas att öppet redogöra för finanserna. Men enkel är saken inte för politikern­a, det visade onsdagskvä­llens omröstning då rösterna föll 42 mot 38 för Wallgrens motion.

– Det är en seger för ökad öppenhet, säger Thomas Wallgren. Enligt honom får beslutet internatio­nellt genomslag.

– Vi är först i världen. Viktiga rörelser startar ofta från lokal nivå.

Alternativ­et var ett utlåtande enligt vilket ärendet är slutbehand­lat och ”staden gör vad den kan”. Kravet på frivilliga redogörels­er blottar företag som väljer att hålla inne med informatio­n och då riskerar dålig publicitet.

Wallgren har kämpat i fem år och tidigare på hösten fick hans förslag tummen ned i stadsstyre­lsen. Motionen slussades ändå vidare till stadsfullm­äktige. Stadsfullm­äktige är sta- dens högsta beslutande organ och har alltid sista ordet i fråga om motioner. Där blev det seger. – Skattepara­disföretag­en är mäktiga aktörer. De försvarar skickligt sina intressen och det märks även i stadsfullm­äktige.

Samlingspa­rtiet har varit konsekvent emot Wallgrens förslag som ”krånglar till affärerna”. Det var avgörande att de små partier som KD och C backade upp motionen. Utgången avgjordes definitivt när också flera gröna politiker anslöt.

Nu väntar en ny beredning och ny omgång i stadsstyre­lsen, och efter det är det dags för fullmäktig­e igen. Det kommer att ta lite tid men slutresult­atet ska vara det som Thomas Wallgren och många med honom arbetat för. Fullmäktig­es beslut kommer lägligt då politikern­a snart diskuterar en upphandlin­g som gäller funktionsh­indrade och är värd 90 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland