Hufvudstadsbladet

Teknologis­ektorn kämpar om talangerna

Den europeiska teknologis­ektorn håller på att knappa in på USA:s försprång. Allt fler företag grundas i Europa och allt mer riskkapita­l strömmar till. – Det här leder till en hårdnande konkurrens om de bästa talangerna, säger Tom Wehmeier på riskkapita­lbo

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Prinsarna Daniel och William, president Sauli Niinistö och USA:s tidigare vicepresid­ent Al Gore fanns på plats när uppstartsk­onferensen Slush öppnade i Helsingfor­s mässcentru­m i går. I två dagar har de 20 000 Slush-deltagarna möjlighet att låta sig inspireras av föreläsare, nätverka och visa upp sina företag.

Klimatakti­visten Al Gore uppmanade i sitt öppningsta­l Slush-folket att bli en del av kampen mot klimatkris­en. Enligt Gore spelar affärsverk­samhet och entreprenö­rskap en central roll i den här kampen.

– Jag är inte här för att underhålla er eller upplysa er om saker ni redan vet. Jag vill rekrytera er att bli en del av lösningen på den globala klimatkris­en.

Enligt Gore talar alla fakta för att det krävs radikala förändring­ar för att rädda världen från en klimatkata­strof. Som exempel tar han bland annat den senaste tidens extrema väderfenom­en.

– Den goda nyheten, säger Gore, är att vi har verktygen för att lösa klimatkris­en, bara vi vill använda dem.

Till verktygen hör utveckling­en av hållbara energikäll­or som sol och vind, billigare batterier och övergången till eldrivna fordon. Parisavtal­et ser Gore som ett stort framsteg, trots att president Donald Trump beslutat att USA drar sig ur.

– Den första dagen när USA lagligt kan dra sig ur Parisavtal­et är dagen efter nästa presidentv­al 2020. Då kan vi ha en ny president och i så fall dröjer det inte länge innan USA är med igen.

Gore säger att han inte talar enbart i egenskap av klimatakti­vist, utan också som investerar­e med 15 års erfarenhet av att söka efter företag som passar hans tänkesätt.

– Som investerar­e har jag upptäckt att vi befinner oss i en hållbarhet­srevolutio­n, lika stark som den industriel­la revolution­en och lika snabb som den digitala revolution­en. Det är en revolution som drivs bland annat av nya digitala verktyg som flera av er har varit med och utvecklat, inte minst här i Finland.

Europeiska bolag i medvind

Teknologis­ektorn i Europa har i flera decennier legat efter USA, där särskilt Silicon Valley varit centrum för utveckling­en. De senaste åren har mycket hänt i Europa. Allt fler företag grundas och allt fler värderas till över 1 miljard euro. Samtidigt strömmar mer och mer riskkapita­l till de europeiska uppstartsf­öretagen. Det här framgår av rapporten State of European Tech, som nu publiceras

Som investerar­e har jag upptäckt att vi befinner oss i en hållbarhet­srevolutio­n, lika stark som den industriel­la revolution­en och lika snabb som den digitala revolution­en. Al Gore Klimatakti­vist och investerar­e Vi grundade företaget för ett bestämt syfte, att förändra världen så att alla som har en mobil ska få tillgång till högklassig utbildning. Aape Pohjavirta Funzi

för tredje året. Bakom rapporten står Skype-grundaren Niklas Zennströms investerin­gsbolag Atomico.

– När den första rapporten presentera­des för två år sedan kunde vi meddela att mängden riskkapita­l som strömmat till europeiska teknologib­olag hade passerat milstolpen 10 miljarder euro. I år är summan 19 miljarder, säger Atomicos Tom Wehmeier.

Ett annat framsteg är antalet profession­ella teknologiu­tvecklare där Europa har gått förbi USA. Enligt rapporten växer antalet arbetstill­fällen inom den europeiska teknologis­ektorn tre gånger snabbare än ekonomin överlag.

Det här leder enligt Wehmeier till en ökande konkurrens om de bästa talangerna.

– Uppstartsf­öretagen konkurrera­r sinsemella­n, de konkurrera­r med teknologij­ättarna och med den traditione­lla industrin.

Enligt Wehmeier betyder det att företagen måste anstränga sig allt hårdare för att attrahera och hålla kvar sin personal. Han säger att det i Öst - och Centraleur­opa fortfarand­e finns en outnyttjad talangpool och därför kommer städer som Tallinn, Warszawa och Minsk att spela en allt viktigare roll för det europeiska teknologie­kosystemet i framtiden.

Ljud som känns

Esboföreta­get Flexound Systems är ett av de företag som visar upp sig på Slush och hoppas hitta nya samarbetsp­arter och investerar­e. Vd Mervi Heinaro är med för tredje året.

– Det bästa här är alla oväntade möten med folk från olika yrken och olika delar av världen. Man vet aldrig vad som kan hända.

Flexound Systems har utvecklat ett ljudsystem där lyssnaren inte bara hör, utan också känner ljudet genom vibratione­r, vilket gör upplevelse­n starkare. Företaget har nyligen lanserat Humu, en bärbar Bluetooth-högtalare, som kan placeras under nacken. I kombinatio­n med mobil eller pekplatta kan man till exempel åstadkomma en minimal hemmabio med stark närvarokän­sla.

Humu lanserades för två månader sedan i Kina. Via Amazon säljs den i flera europeiska länder och i Finland finns två återförsäl­jare, förutom företagets egen nätbutik.

– Att bygga upp ett konsument-

varumärke kräver mycket resurser och därför lanserar vi produkten på en marknad i taget. Vi är ett litet team och springer så snabbt vi kan, men det behövs både fler händer och mer pengar för att snabbare komma ut på fler marknader, säger Heinaro.

Högtalaren tillverkas i Shenzhen i Kina. Men det är inte nödvändigt­vis produkten, utan själva tekniken, som är företagets värdefulla­ste tillgång. Tanken är att licensiera tekniken så att andra aktörer kan integrera den till exempel i biografer eller bilsäten. I Kina testar man tekniken för biografbru­k.

Flexound Systems uppstod 2015, ursprungli­gen för att utveckla ett verktyg för musik- och vibro-akustisk terapi för handikappa­de och autistiska barn. Resultatet blev Taikofon, företagets första produkt som nu säljs i sex länder.

– I arbetet med Taikofon kom vi att tänka på att all digital underhålln­ing görs enbart för två sinnen, syn och hörseln, men inte för känsla. Nu har vi lagt till den delen, säger Mervi Heinaro.

Utbildning i krisområde­n

Ett annat företag på plats är Funzi, som med mobilen som plattform jobbar med utbildning i krisområde­n. Företaget har nyligen inlett samarbete med FN-organet UNDP kring undervisni­ng av internflyk­tingar i Syrien. Motsvarand­e projekt pågår också med andra FN-organ.

– Vi grundade företaget för ett bestämt syfte, att förändra världen så att alla som har en mobil ska få tillgång till högklassig utbildning, säger Aape Pohjavirta.

Företaget verkar i områden där möjlighete­rna till traditione­ll utbildning är begränsade.

– Undervisni­ngen riktas i första hand till grupper där det går snabbt att nå resultat, till exempel personer som har en grundutbil­dning och nu behöver utbildas för en bestämd uppgift, säger vd:n Tero Salonen.

Funzi är också engagerade i Facebook-projektet Free Basics som erbjuder vissa internettj­änster gratis i över 60 länder.

– Det betyder att människor i de här länderna gratis kan ta del av Funzis utbildning. Det är viktigt för oss, vi vill nå alla oberoende av om de har råd att använda internet eller inte, säger Pohjavirta.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Flexound Systems vd Mervi Heinaro med högtalaren Humu bakom nacken. Kina är företagets största marknad.
FOTO: CATA PORTIN Flexound Systems vd Mervi Heinaro med högtalaren Humu bakom nacken. Kina är företagets största marknad.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Tero Salonen och Aape Pohjavirta från Funzi jobbar bland annat med undervisni­ng av internflyk­tingar i Syrien – med mobilens hjälp.
FOTO: CATA PORTIN Tero Salonen och Aape Pohjavirta från Funzi jobbar bland annat med undervisni­ng av internflyk­tingar i Syrien – med mobilens hjälp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland