Hufvudstadsbladet

Trump uppges vilja sparka sin utrikesmin­ister

Relationen med president Donald Trump har varit ansträngd en tid. Nu uppges Vita huset ha en plan för att ersätta utrikesmin­ister Rex Tillerson med den nuvarande CIA-chefen Mike Pompeo.

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

Det är tidningen The New York Times som var först med uppgiften om att Trump planerar att sparka Tillerson. Avskedande­t är planerat till ”de närmaste veckorna” men det är inte klart om det fått slutligt grönt ljus, enligt tidningen, som hänvisar till högt uppsatta källor i vita huset.

Trump själv spädde på spekulatio­nerna genom att inte ta tillfället i akt och dementera rapporten när han fick frågan från reportrar i Vita huset.

– Rex är här, sade Trump kort, utan att uttrycka sitt stöd över utrikesmin­istern, enligt AFP.

Senare gjorde pressekret­eraren Sarah Sanders ett kort uttalande:

”Det finns inga tillkännag­ivanden om personalfr­ågor för stunden. Utrikesmin­ister Tillerson fortsätter att leda utrikesdep­artementet och hela regeringen är inriktad på att fullfölja president Trumps osannolikt framgångsr­ika första år”.

Tillerson själv ställde in ett planerat tal och begav sig i stället till Vita huset, rapportera­r Politico.

Ingen Sverigeres­a

Rykten om att Rex Tillerson ska få sparken har cirkulerat i Washington DC i månader. Utrikesmin­istern står i begrepp att resa till Europa, där han bland annat ska delta i ett Natomöte. Han ställde just in ett planerat Stockholms­besök i nästa vecka.

Arkitekten bakom avskedspla­nen sägs vara Vita husets stabschef John Kelly, som ska ha diskuterat den med andra tjänstemän. The New York Times skriver att FN-ambassadör Nikki Haley också förekommer i interna spekulatio­ner om vem som ska ersätta Tillerson, men att det sannolikt blir den djupt konservati­ve Mike Pompeo. Han var tidigare kongressle­damot för Kansas och medlem i Tea Party-rörelsen.

Pompeos jobb skulle i sin tur gå till Arkansasse­natorn Tom Cotton, som länge stått vid presidente­ns sida när det gäller säkerhetsf­rågor,

Dålig relation

Relationen mellan Trump och Tillerson, som tidigare var chef för energijätt­en Exxon Mobil, rapportera­s ha varit knackig en längre tid.

Enligt uppgifter till bland annat NBC News var utrikesmin­istern i somras så trött på Trump att han kallade honom ”en idiot” och övervägde att sluta. Situatione­n blev inte bättre när Trump i höstas kritiserad­e Tillersons försök att få till en diplomatis­k lösning på Nordkoreak­risen.

De två har också olika syn på det globala kärnenergi­avtalet med Iran samt om huruvida människan ligger bakom klimatförä­ndringarna.

Officiellt har Tillerson förnekat uppgiftern­a om gnisslet och bedyrat att han står vid Trumps sida.

Det har inte varit ett enat utrikespol­itiskt budskap från USA.

Frida Stranne, USA-forskare

 ?? FOTO: TT/AP/EVAN VUCCI ?? USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson och hans chef, president Donald Trump.
FOTO: TT/AP/EVAN VUCCI USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson och hans chef, president Donald Trump.
 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MANDEL NGAN ?? CIA-chefen Mike Pompeo (bilden) är en möjlig efterträda­re till utrikesmin­ister Rex Tillerson.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MANDEL NGAN CIA-chefen Mike Pompeo (bilden) är en möjlig efterträda­re till utrikesmin­ister Rex Tillerson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland