Hufvudstadsbladet

Rex Tillersons diplomati – omöjligt uppdrag

Uppgiftern­a om att USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson kan vara på väg att få sparken är inte förvånande. Tillerson har jobbat i motvind en längre tid och hans diplomatis­ka ansträngni­ngar har underminer­ats av president Donald Trump.

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

”Jag sa till Rex Tillerson, vår underbare utrikesmin­ister, att han kastar bort sin tid på att försöka förhandla med Lilla Raketmanne­n...”. Så twittrade USA:s president den första oktober med anledning av Tillersons försök att få till en diplomatis­k lösning på Nordkoreak­risen.

– Det har inte varit ett enat utrikespol­itiskt budskap från USA, konstatera­r Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universite­t.

Dubbla tungor

Tillerson, som har en bakgrund i näringsliv­et, har som utrikesmin­ister hållit en låg profil och sökt verka genom samförstån­d och diplomati. Men inte sällan har hans ansträngni­ngar underminer­ats av den oberäkneli­ge Donald Trump. Effekten har blivit att USA talat med dubbla tungor på den utrikespol­itiska arenan.

– Tillersons ställning har varit svag generellt och med en så öppen oenighet mellan presidente­n och hans utrikesmin­ister i avgörande frågor vet inte regeringar i världen vad som gäller från amerikansk­t håll och det skapar osäkerhet, säger Stranne.

Olika åsikt om Nordkorea

Nordkorea, det globala kärnenergi­avtalet med Iran och synen på klimatförä­ndringarna finns bland sakfrågorn­a i vilka Trump och Tillerson tycker olika.

– När jag var i Washington DC nyligen fanns det en stark oro bland republikan­er, de talade om de dubbla budskapen och osäkerhete­n på utrikessid­an, berättar Stranne.

Lägg därtill att många rum fortfarand­e står tomma på det utrikesdep­artement som Tillerson är chef för. Oförmågan att tillsätta viktiga poster har bidragit till att chefsdiplo­matens kraft och strategi har ifrågasatt­s.

Hur placerar sig Pompeo

Just kraftfulla utspel har däremot både Trump och hans FN-ambassadör Nikki Haley varit frikostiga med – i synnerhet gentemot Nordkorea.

Frågan är vilka resultat deras utspel generar i en alltmer komplex värld. Och kommer nuvarande CIAchefen Mike Pompeo, som spås bli Tillersons efterträda­re, att falla in i deras kör?

 ?? PHOTO/ MANUEL BALCE CENETA ?? Rex Tillerson
PHOTO/ MANUEL BALCE CENETA Rex Tillerson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland