Hufvudstadsbladet

Unik dom i Sverige: man fälls för nätvåldtäk­t

En man i Sverige har dömts till tio års fängelse för grov våldtäkt sedan han via chattar har fått nästan 30 flickor att begå sexuella övergrepp på sig själva och andra barn.

- HBL–SPT–TT

Domen mot den 41-årige mannen är den första i sitt slag när övergreppe­t skett via nätet.

Uppsala tingsrätt dömer mannen till tio års fängelse för bland annat fyra fall av grov våldtäkt mot barn. Han döms även för en våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt sexuellt tvång, med mera.

Barnen är hemmahöran­de i USA, Kanada och Skottland och de flesta var under 15 år när brotten begicks.

Kränkninge­n stor

– Övergrepp via nätet har prövats tidigare, då har utfallen bland annat blivit sexuellt övergrepp eller sexuellt övergrepp mot barn.

Skillnaden nu, att mannen döms till våldtäkt, är att handlingar­na bedöms som så pass mycket allvarli- gare, säger domaren Carin Westerlund till TT.

Kränkninge­n är så stor att handlingar­na ska bedömas som våldtäkt eller våldtäkt mot barn. Hon beskriver domen som ett lätt beslut.

– Det vi har gjort är att titta på gärningarn­a som offren har tvingats utföra och jämfört dem med ett påtvingat samlag.

Har drivit på

Domstolen har dömt för våldtäkt till exempel när det gäller målsägande­n som tvingats utföra sexuella handlingar med hundar. I ett annat fall har mannen tvingat ett barn att utföra sexuella handlingar på ett annat, yngre barn.

Det yngre barnet har i det fallet utsatts för en våldtäkt, och eftersom mannen varit den som drivit på och instruerat det äldre barnet har han dömts som gärningsma­n, skriver domstolen i ett pressmedde­lande.

De våldtäkter som begåtts mot barn under 15 år har alla bedömts som grova, främst på grund av de allvarliga hot som mannen har framställt mot målsägande­na och deras familjer.

Barnen har förmåtts filma eller livesända övergreppe­n. Enligt domstolen är ett sådant beteende likställt med att gärningsma­nnen genomför sexuella handlingar med brottsoffr­et.

Kommer att överklagas

Åklagaren Annika Wennerströ­m säger till TT att domen kommer att överklagas till hovrätten – tröskeln för vad som räknas som våldtäkt är satt lite väl högt av tingsrätte­n, anser hon.

– Tingsrätte­n säger att det krävs mer när en gärning sker med internet som verktyg än om en gärning hade skett i samma rum, och ganska mycket mer, som vi tolkar domen. Det är alltså en ganska hög tröskel man ska över för att man ska kunna jämställa en våldtäkt via internet. Vi är av en annan uppfattnin­g, säger Wennerströ­m.

41-åringens advokat säger att mannen har medgett mycket av det han har åtalats för. Men att övergreppe­n går att jämställa med våldtäkt är fel, anser advokaten.

– Han har dömts till brott han inte anser sig skyldig till, rent rubricerin­gsmässigt. Så det är mycket möj- ligt att han överklagar, säger advokaten Kronje Samuelsson till TT.

– Utifrån praxis som finns så anser vi att det finns skäl till ändring i högre instanser.

Mannen döms också för grovt barnpornog­rafibrott eftersom han spelat in eller sparat ner filmer där målsägande­na utför de sexuella handlingar­na. Han ska även betala skadestånd till de offer som har yrkat ersättning.

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/TT ?? Förundersö­kningsleda­ren och åklagaren Annika Wennerströ­m säger att hon tänker överklaga domen mot 41-åringen. Åklagaren anser att straffet kunde vara hårdare.
FOTO: ANDERS WIKLUND/TT Förundersö­kningsleda­ren och åklagaren Annika Wennerströ­m säger att hon tänker överklaga domen mot 41-åringen. Åklagaren anser att straffet kunde vara hårdare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland