Hufvudstadsbladet

Sexismen som social struktur knappast orsaken

- SIMON LINDQVIST Helsingfor­s

SEXUELLA TRAKASSERI­ER En kvinnlig nära vän till mig blev för en tid sedan hotad och trakassera­d av en okänd person. Trots att det skedde över nätet var det som hände väldigt allvarligt, utan att gå in på detalj. Det är sjukt vad så många kvinnor tvingas vara med om när det gäller trakasseri­er av olika slag, vissa typer sker nästan regelbunde­t. Därför är det tråkigt att läsa om de fenomen som har eskalerat i sociala medier de senaste veckorna med tanke på vilken effekt de haft och var fokus hamnat.

Det har blivit alltför viktigt för människor att få visa i sociala medier hur myck-

et de bryr sig, ofta genom att lyfta fram hur dåliga andra är. Samtidigt vill väldigt få ta tag i det riktiga problemet. De kampanjer som cirkulerat de senaste veckorna har antagligen gjort mera skada än nytta. De har visserlige­n en positiv effekt, steg ett i att lösa ett problem är förstås att börja tala om problemet. Men det stannar där. Sedan intervjuar medierna ett par idioter och skriver en story om möjliga ”sociala strukturer” som troligtvis är orsaken till allting.

Det första typiska är att unga kvinnor ofta indirekt beskrivs som hjälplösa individer, och ansvaret läggs på det övriga samhället. Förbättrar det här deras situation? Det är ett faktum att den utsatta ofta är en ung kvinna, det kan vara svårt för henne att agera direkt

och tröskeln är ofta hög att anmäla trakasseri­erna. Men trots att hon är offer måste vi våga erkänna att det är endast hon själv som kan ta initiativ för att det ska hända någonting. Då min vän hade blivit hotad och trakassera­d skrev hon inte #metoo. Hon ringde till mig och vi gick direkt till polisen och fick hjälp med vad vi själva kunde göra. Att spela offer hjälper ingenting. Att lära människor att stå på sig och uppmuntra till att lösa sina egna problem gör.

Det andra typiska är då man försöker förklara orsaken till att vissa människor, ofta män, beter sig så illa mot kvinnor. I Aktuellt 17 diskuterad­es fallet om en enskild bilskollär­ares dåliga beteende mot tiotals elever, vilket kom fram i #dammenbris­ter-kampanjen. Fokus var på om det är ett institutio­nellt problem och om lärarunder­visningen går rätt till. I Finland har vi ganska få sociala strukturer. Man är väldigt naiv om man tror att en man som misshandla­r sin fru gör det för att han har en nedvärdera­nde syn på kvinnor. Problemet är bara att han är en idiot.

I Finland har vi tydligen en relativt hög densitet av idioter, och det är det vi måste handskas med. Vad är det på riktigt som gör att så många män tror att de kan bete sig så illa mot kvinnor? Om vi tror att sexismen som social struktur är den stora orsaken, vilket dessa kampanjer och många medier försöker förklara, då har vi ingen chans att ens komma vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland