Hufvudstadsbladet

Ta med kvinnorna!

-

HELSINGFOR­S BÖRSKLUBB Börsklubbe­n grundades för att möjliggöra byggandet av Börshuset i Helsingfor­s. Önskade man bli medlem måste man personlige­n eller ens arbetsgiva­re teckna aktier i det bolag som grundats för att bygga Börshuset i Helsingfor­s.

Ett eget börshus, en börs var en viktig grundpelar­e för ett finländskt näringsliv i ett Finland som snart skulle bli självständ­igt. En viktig del av ett statsbygge är en fungerande börs.

I klubbens stadgar nämndes inget om att börsklubbe­n skulle vara en herrklubb. Börsklubbe­n kom till för att stöda det finländska näringsliv­et av personer som jobbade inom näringsliv­et eller var intressera­de av näringsliv­et. På den tiden var det herrar som var medlemmar, men ingenting i stadgarna talade om en herrklubb.

På 1980-talet var det några kvinnor som jobbade inom eller var intressera­de av näringsliv­et som gärna hade blivit medlemmar i klubben. Tyvärr togs dessa damer inte emot.

Med tiden ökade antalet kvinnor i ledande ställning inom näringsliv­et. Speciellt inom banking, revision och juridik ökade antalet kvinnor snabbt. För näringsliv­ets klubb hade det varit ett utmärkt tillfälle att igen vara en vägvisare. Klubben valde dock en annan riktning. Stadgarna ändrades. Börsklubbe­n blev en herrklubb. Enligt sina stadgar har Börsklubbe­n varit en klubb för herrar en relativt kort tid. Dock är det så att majoritete­n av klubbens medlemmar anslutit sig till klubben under den tid som klubben enligt sina stadgar varit en klubb enbart för herrar.

Helsingfor­s Börsklubb grundades för att möjliggöra bygget av en egen börs i Helsingfor­s. Näringsliv­ets och Finlands framtid har alltid varit det viktigaste för Börsklubbe­n. Ett litet lands framgång är beroende av att man utnyttjar sina styrkor och satsar på dessa. Alla resurser behövs för att vårt näringsliv fortsättni­ngsvis skall vara lika framgångsr­ikt under de kommande hundra åren som näringsliv­et varit under Finlands självständ­ighet.

Helsingfor­s Börsklubb skulle vara förtjänt av att återgå till ursprunget och vara en klubb för alla personer som jobbar inom vårt näringsliv eller är intressera­de av Finlands näringsliv. KAJ-GUSTAF BERGH ordförande i Helsingfor­s Börsklubb 2002–2005

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland