Hufvudstadsbladet

Vi måste sluta blunda

-

SEXUELLA TRAKASSERI­ER Den här veckan är historisk i Svenskfinl­and. Svenskfinl­and säger vi med. Ingen gruppering, ingen bransch, ingen går fri från övergrepp och trakasseri­er. Och även om tystnaden här hos oss har varit påtaglig betyder det inte att Svenskfinl­and varit fritt från sexuella trakasseri­er och övergrepp. Tvärtom. Men nu är vi inte längre tysta.

I likhet med många branscher är Svenskfinl­and en tätt sammansvet­sad grupp där alla känner alla. Sexuella trakasseri­er och övergrepp är ett känsligt ämne och många har inte velat uttala sig för att sammanhang­en är så små och det finns en risk att någon känner igen sig i beskrivnin­gar, platser och kanske till och med händelser. Skammen ligger tyvärr till stor del hos den utsatta, även om hen inte ska behöva känna någon skuld. Men nu måste det här få ett slut.

Tillsamman­s samlar vi oss mot denna tystnadsku­ltur. Tillsamman­s skapar vi medvetenhe­t kring sexuella trakasseri­er och övergrepp som sker på våra arbetsplat­ser, i studiesamm­anhang, vänskapskr­etsar och bakgårdar. Svenskfinl­and är också sexistiskt, i Svenskfinl­and sker också övergrepp som inte borde få ske, Svenskfinl­and är inte fritt från skuld. Vi måste sluta skuldsätta offer, vi måste sluta skydda förövarna. Inte alla män, men väldigt många.

Över 6 100 kvinnor har skrivit under på att de vill se ett slut på övergrepp och trakasseri­er i vår egen ankdamm. Bara det visar att med stor sannolikhe­t har någon i bekantskap­skretsen varit en av dem som utsatt en kvinna på ett eller annat sätt. Mot hennes vilja.

Så nej, inte alla män, men väldigt många finlandssv­enska. Svensk Ungdom vill att vi slutar tysta ner, och tar ställning mot sexuella trakasseri­er och övergrepp också i Svenskfinl­and. SONJA RODéN ordförande, jämställdh­etsutskott­et, Svensk Ungdom

JENNA VIERINEN verksamhet­sledare, Svensk Ungdom i Nyland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland