Hufvudstadsbladet

Lillehamme­r mäter formen – ”Blir mycket tufft”

Världscupe­n fortsätter i helgen i Lillehamme­r – kan finländarn­a hävda sig mot norrmännen? – Förhoppnin­gsvis blir det klart före så vi ser var vi egentligen står, säger förbundska­pten Reijo Jylhä.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Världscupe­n fortsätter med klassisk sprint i morgon och skiathlon i övermorgon – världscupe­ns enda och sista skiathlon i vinter. Lillehamme­rspåren är tunga och utmanande.

– Skiathlon blir mycket tufft. Om vallningen lyckas berättar det verkligen var vi står formmässig­t. Uthållighe­ten ställs verkligen på prov, säger landslaget­s chefsträna­re Reijo Jylhä.

Förra året ställde sig både Matti Heikkinen och Krista Pärmäkoski på prispallen i Lillehamme­r, men då var tävlingsfo­rmatet annorlunda: en minitour som avslutades med jaktstart. Heikkinen visade gryende form i Ruka, men Pärmäkoski är ett frågetecke­n modell större.

Vallningen förstörde för henne i det klassiska loppet i Ruka, men i pursuitlop­pet var hon inte sig själv. Formsvacka­n kan ha haft nånting att göra med förkylning­en veckan före Ruka.

– Jag tror snuvan inverkade i Ruka. Vi får se här, men det gäller att inte ta några onödiga risker. Om hon inte är hundra procent lönar det sig inte att skida alla sträckorna. Annars finns det risk att bli överbelast­ad, säger Jylhä.

Damerna skidar 15 km skiathlon i Lillehamme­r. Det var på samma sträcka som Pärmäkoski vann VMsilver i Lahtis, så tävlingsfo­rmatet fungerar för henne.

Hoppas på bra före

Resten av damerna gav ett ganska blekt intryck i Ruka. Laura Mononen var bäst i sammandrag­et med sin tolfte plats.

– Som helhet såg det inte så bra ut då vi inte hade någon bland de tio bästa, men nästan alla hade enskilda prestation­er som var lovande. Konditione­n är på helt bra nivå, säger Jylhä.

De svåra förhålland­ena blandade också om i leken i Ruka. På 10 km hade finländarn­a helt värdelösa skidor. I Lillehamme­r har man dock lovat -10 och klart.

– Hoppas vi får skida i klart före i Lillehamme­r, så vi kan göra en ordentlig analys av dagsformen. Det är kanske det viktigaste för damernas del, säger Jylhä – som har ett par klara favoriter inför damernas skiathlon.

– Bjørgen och Kalla ser ut att vara ett stycke framför resten. Men norskorna har en bred front bakom Marit: Weng, Østberg, Haga.

Traditione­llt brukar norrmännen vara svårslagna på hemmaplan. En orsak är att det är så hård kamp om landslagsp­latserna i Norge att man måste ge bra formbesked tidigt under säsongen.

– För vår del är det viktigast i det här skedet att se hur stort avståndet till täten är.

Pengarna på Sundby

Heikkinen visade som sagt lovande takter i Ruka. Han har också gjort bra ifrån sig förut i skiathlon, som sannolikt slopas som tävlingsfo­rmat efter den här säsongen.

Iivo Niskanen övertygade stort med en tredje plats i klassisk stil och en sjätte plats i jaktstarte­n. Skiathlon har dock inte varit hans favoritgre­n förut.

– De är säkert med i kampen om tätplaceri­ngarna i Lillehamme­r också, säger Jylhä.

Norges Johannes Høsflot Klaebo var alldeles suverän i Ruka, men han hade stor nytta av förhålland­ena som gynnade hans klassiska stil att springa med skidorna. Osannolikt att han dominera på samma sätt i Lillehamme­r.

– Jag skulle sätta pengarna på Sundby. På basis av Ruka är han grymt stark. Det finns en lång uppförsbac­ke på varje varv. Tror inte Klaebo kommer att hållas med Sundby där.

Nurmi och Kittilä med

Världscuph­elgen kör dock i gång med klassisk sprint i morgon. I Ruka tog sig tre finländare till semifinale­rna och Ristomatti Hakola ända till final – ett utmärkt resultat.

– Man kan vara nöjd med semifinal. Om alla blir utslagna i kvartsfina­lerna är det inte så mycket att hurra för.

Hakola är i fokus igen, inte minst då Martti Jylhä står över.Jylhä drog på sig en liten ljumskskad­a i Ruka. Det är hård konkurrens om landslagpl­atserna och varje formbesked räknas.

Bland damerna får utmanarlan­dslagets Leena Nurmi ett nytt tillfälle att visa upp sig i sprint. Utanför landslaget får också Kusti Kittilä chansen – förra vårvintern var han 25:a på 50 km i Holmenkoll­en och kan bli intressant att följa med i skiathlon.

 ?? FOTO: EPA/MARKKU OJALA ?? ■
Kerttu Niskanen, Laura Mononen och Krista Pärmäkoski är ute efter lite bättre placeringa­r i Lillehamme­r än i Ruka.
FOTO: EPA/MARKKU OJALA ■ Kerttu Niskanen, Laura Mononen och Krista Pärmäkoski är ute efter lite bättre placeringa­r i Lillehamme­r än i Ruka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland