Hufvudstadsbladet

Trumps rådgivare erkänner

Ex-rådgivaren Michael Flynn ljög – uppges vara redo peka ut Trump

- TT-AFP-REUTERS

Michael Flynn, president Donald Trumps tidigare säkerhetsr­ådgivare, erkänner att han ljugit för FBI om sina kontakter med den tidigare ryske ambassadör­en.

Flynn medgav lögnen inför en domstol i Washington DC i går.

Det faktum att Flynn nu bara åtalas på en punkt tyder på han valt att samarbeta med utredarna i utbyte mot en mildare dom.

Enligt obekräftad­e uppgifter väntas Flynn säga att Trump uppmanade honom att ta kontakt med ryssarna.

I en första kommentar väljer Vita huset att tona ner den förre säkerhetsr­ådgivarens roll och kallar honom en av den tidigare presidente­n Barack Obamas anställda.

Michael Flynn, som självmant vänt sig till den federala polisen, hördes i Washington DC på fredagen. Svaret på domstolens fråga om han erkände sig skyldig var kortfattat: – Yes, sir. Flynn uppges också vara redo att vittna om att Donald Trump instruerad­e honom att ta kontakt med ryssarna medan Trump var presidentk­andidat. Uppgiften kommer från ABC News och är inte bekräftad.

Vita huset tonar ner

Flynn bekräftar att han har gått med på att samarbeta med den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning. Han säger också att hans handlingar ”var fel”.

I en första kommentar väljer Vita huset att tona ner den förre säkerhetsr­ådgivarens roll och kallar honom en av den tidigare presidente­n Barack Obamas anställda. ”Ingenting” i Flynns påståenden inbegriper andra personer, konstatera­r också en av Vita huset jurister.

Michael Flynn är den fjärde personen – och den som innehaft den högsta positionen – som åtalas i Muellers utredning av olika Trumpmedar­betares eventuella delaktighe­t i den ryska inblandnin­gen i fjolårets presidentv­al.

Flynn, före detta general, är den förste av de åtalade som också direkt arbetat med Trump i Vita huset. Bland andra möjliga åtalspunkt­er mot honom fanns även penningtvä­tt och misstankar om att han försökt iscensätta en utlämning av den turkiske presidente­ns motståndar­e Fetullah Gülen.

Det faktum att Flynn nu bara åtalas på en punkt tyder på han valt att samarbeta med Muellers utredare i utbyte mot en mildare dom. Redan tidigare i veckan kom tecken från Flynns advokater på att han samarbetar med utredarna.

Tre veckor på jobbet

Flynn fick sparken av Trump efter bara 24 dagar på posten som säkerhetsr­ådgivare efter att ha ljugit för vicepresid­ent Mike Pence om sina kontakter med den ryske USA-ambassadör­en Sergej Kisljak.

Enligt de dokument som nu presentera­ts för rätten handlar det om två separata samtal med Kisljak. Flynn har också ljugit vid två tillfällen om kontaktern­a dem emellan enligt åklagarna.

Tidigare har bland andra Paul Manafort, Trumps tidigare kampanjche­f, frivilligt överlämnat sig till rättsväsen­det och åtalats på tolv punkter, bland annat för att ha konspirera­t mot USA.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland