Hufvudstadsbladet

Personalen i fokus för it-magnaten

Slushfesti­valens superstjär­na Martin Lau säger att karaktär och företagsku­ltur är viktigt när det kinesiska jättebolag­et Tencent funderar på nästa investerin­g. Ilkka Paananen anser att Supercell har fått tillräckli­gt med frihet för att agera självständ­igt

- SPT/HENRI FORSS

Itmagnaten Martin Lau var självskriv­en stjärna på Slush i Helsingfor­s där han berättade om vad som är viktigt när kinesiska Tencent köper företag för miljarder.

– Vi investerar i människorn­a, i kreativite­ten, inte i effektivit­eten, säger Lau som är styrelseor­dförande för Tencent, ett företag som värderas till 500 miljarder.

Martin Lau och Ilkka Paananen stod för en av gårdagens mest emotsedda diskussion­er på Slush i Helsingfor­s. Lau är styrelseor­dförande för den kinesiska it-jätten Tencent, vars börsvärde nyligen gick förbi Facebook. Paananen är grundare och vd på det finska spelbolage­t Supercell, där Tencent i fjol köpte drygt 70 procent av aktiestock­en för en total värdering på 10,2 miljarder dollar (9 miljarder euro).

– När vi investerar i ett bolag ser vi först på produkten, det var så vi blev bekanta med Supercell. Redan 2011–2012 erbjöd vi oss att köpa 20 procent av bolaget, men på den tiden ville aktieägarn­a endast gå med på att sälja en majoritet. Vi tyckte att det var för riskfyllt, men det var mitt 3 miljarder dollars misstag. När vi till slut köpte bolaget var det värderat avsevärt högre, säger Lau med ett skratt.

För Supercell har Tencent visat sig vara en värdefull partner. Det finska bolaget var mån om att bevara sin självständ­ighet och det har Tencent respektera­t. Samtidigt är Tencent en långsiktig investerar­e inom spelbransc­hen, vilket skapar kreativ frihet för Supercell.

En dunk på ryggen

Strax efter köpet i juni 2016 såg det ändå annorlunda ut. Så fort Tencent kom in som ägare försvann många av spelarna. Farhågan var att den fräna lilla uppstickar­en i spelbransc­hen nu skulle övertas av kostymniss­arna. På Supercell kände sig personalen oroad inför framtiden. Hur skulle Tencent agera?

– Vi gick genom en svår period och visste inte hur vi skulle gå vidare, säger Paananen.

Då ringde Martin och försäkrade att orsaken till att de investerat i Supercell är att de tror på bolagets långsiktig­a vision. Det bad han hälsa hela Supercells personal. Det hjälpte enormt.

– Vi är en långsiktig investerar­e. Det som intressera­r oss i ett bolag, det är människorn­a, säger Lau. Vår ambition är inte att fungera som ett traditione­llt företag, vi investerar i bolag för att fungera som partner. Vi investerar i människorn­a, i kreativite­ten, inte i effektivit­eten. Ilkkas bolag blev inte ett genombrott direkt, han gick igenom flera faser. Misstag, misslyckan­den, snedsteg. Men till slut byggde han ett otroligt bolag.

Konkurrens inom ekosysteme­t

En av de bärande idéerna med Supercell är företagsku­lturen och så har det varit sedan starten. När Paananen och hans kolleger startade bolaget var idén att vända upp och ner på traditione­lla tänkesätt.

– I de flesta spelbolag kommer spelvision­en från toppen och så är det spelutveck­larnas uppgift att förverklig­a den. Vi utgår från spelutveck­larna. Vi ger våra team enorm frihet att arbeta med sina projekt, ledningens roll är att möjliggöra spelteamen­s arbete. Sedan bestämde vi att våra team skulle kallas celler och då kom bolagets namn av sig självt: Supercell, säger Paananen.

Han resonerar vidare: frihet kräver ansvar för att fungera. Frihet är det roliga, men utan ansvar blir det bara kaos. Supercell kommer inte att ge ut nya spel varje år, alla produkter måste hålla högsta kvalitet, ha potential att stiga till tio-i-topp på den globala spelmarkna­den.

– När vi lanserar ett spel har vi skrotat nio bra kandidater. Våra celler jobbar självständ­igt, men vi ger ut bara det bästa.

Laus bolag har en lite liknande företagsku­ltur, men i helt annan skala.

– Supercell har kring 200 anställda, vi har över 30 000. Vi har valt att inte jobba som traditione­lla bolag och utgår i stället från ett ekosystemp­erspektiv. Våra team ska vara flinka, kreativa. När vi jobbar på en ny produkt låter vi flera team jobba på det samtidigt, oberoende av varandra. När vi skapade WeChat hade vi tre team som jobbade på att utveckla en meddelande­tjänst, WeChat var den bästa av dem, säger Lau.

– Vi ser på våra team som idrottslag som tävlar mot varandra på ett positivt sätt.

Finland kan bli stort

Lau är väldigt imponerad av Finland. Landet ger honom en känsla om vart världen borde vara på väg. På många håll i världen finns en oro att teknologin kommer att göra samhällen mera ojämlika. Finland däremot är ett jämlikt, avancerat land med en respektful­l kultur. Därtill besitter man en hälsosam känsla av nationalis­m.

– När vi köpte Supercell krävde ägarna att skatterna betalas i Finland. Det är ett ganska intressant, och till och med dyrt krav, men vi insåg att det var rätt sak att göra, säger Lau.

– Det finns många bra saker med Finland. Det finns mycket talang här, och mera som vill flytta hit. Livskvalit­eten i Helsingfor­s är hög. Vi har bra utbildning och skolor. Det finns en verklig chans att Helsingfor­s kan bli en ledande global teknologis­tad, säger Paananen.

Men då måste Finland bli bättre på att beakta den utländska arbetskraf­tens speciella krav. I framtiden kommer det att behövas mera engelska och kinesiska daghem och skolor.

– Finland måste se till att den sortens hinder minimeras, säger Paananen.

Karaktär betyder framgång

Det verkar som om Tencent och Supercell är nöjda med varandra. Tencent har gjort en lönsam investerin­g, Supercell har fått en långsiktig ägare med tillgång till den kinesiska spelmarkna­den.

– Vår ambition är att skapa ett spel som slår igenom överallt i världen, inte bara i väst, utan i Asien – Kina, Japan, Korea. Det känns som om det här nu är möjligt för första gången i spelbransc­hens historia. Vi har alla en smarttelef­on i fickan, vi är alla spelare, säger Paananen.

Lau anknyter till sin ursprungli­ga tankegång.

– Det är inte bara framgång som är värdefull, motgångar är också värdefulla. Vi har investerat i 600 bolag, vi har erfarenhet av olika sorters entreprenö­rer. Vi uppskattar entreprenö­rer som kanske inte gör de rätta stegen genast i början, men som kan ändra sig, lösa problemen, bygga karaktär, utveckla företagsku­lturen och sedan skapa bättre bolag.

Det som intressera­r oss i ett bolag, det är människorn­a. Vår ambition är inte att fungera som ett traditione­llt företag, vi investerar i bolag för att fungera som partner. Vi investerar i människorn­a, i kreativite­ten, inte i effektivit­eten. Martin Lau Styrelseor­dförande, Tencent

Vi har alla en smarttelef­on i fickan, vi är alla spelare. Ilkka Paananen Vd, Supercell

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Martin Lau är styrelseor­dförande för Tencent, som värderas kring 500 miljarder dollar. Tencent köpte i fjol drygt 70 procent av Ilkka Paananens bolag Supercell för 7,2 miljarder dollar (cirka 6 miljarder euro). Herrarna stod för den mest emotsedda...
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Martin Lau är styrelseor­dförande för Tencent, som värderas kring 500 miljarder dollar. Tencent köpte i fjol drygt 70 procent av Ilkka Paananens bolag Supercell för 7,2 miljarder dollar (cirka 6 miljarder euro). Herrarna stod för den mest emotsedda...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland