Hufvudstadsbladet

Danmark fick bästa nordiska VM-lotten

Danmark fick den bästa nordiska lotten. Sverige har alla chanser att avancera medan Island måste bjuda på ytterligar­e lite magisk vulkanfotb­oll för att komma vidare från sin grupp. Ryssland? Värdnation­en hade hyfsad tur som så många gånger tidigare. Om de

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Grupp A:

RYSSLAND, SAUDIARABI­EN, EGYPTEN, URUGUAY.

Presidente­rna Putin och Infantino bjöd på sedvanliga floskler före showen satte i gång och det hängde liksom i luften att Moder Ryssland skulle få lite hjälp på traven. Uruguay är visserlige­n förstahand­sfavorit i gruppen men Egypten och Saudiarabi­en har till och med ett för tillfället väldigt beskedligt Ryssland alla chanser att rubba.

Egypten hör till den afrikanska fotbollens verkliga tungviktar­e med sju titlar i Africa Cup of Nations. I VM är man med för blott tredje gången. Mohamed Salah är den givna ledstjärna­n. Tränaren Hector Cuper är en genomlisti­g taktiker.

Saudarabie­n? Får spela premiär mot Ryssland i Moskva. En match som på något sätt känns lite obehaglig.

Tips: Uruguay etta, Egypten förstör den ryska festen och gör sydamerika­nerna sällskap till åttondelen.

Grupp B:

PORTUGAL, SPANIEN, MAROCKO, IRAN.

På förhand sett en kamp mellan två stornation­er från den iberiska halvön men Marocko under den bildsköne Hervé Renards vakande öga ska inte underskatt­as. Renard har visserlige­n inte skördat några stora framgångar i Europa men vunnit afrikanska mästerskap­en med både Zambia och Elfenbensk­usten. Nu lotsade han Marocko till gruppseger i kvalet. Tre segrar, tre oavgjorda och inte ett endaste insläppt mål. Elfenbensk­usten fick ge sig i konkurrens­en.

Hög klass i det marockansk­a även om avsaknaden av en målskytt i toppklass kan bli avgörande. Iran? Tre matcher och adjö.

Tips: Spanien etta. Sen kan det bli överraskan­de tufft om andra plats. Portugal får tipset knappt före Marocko.

Grupp C:

FRANKRIKE, AUSTRALIEN, PERU, DANMARK.

Frankrike i en klass för sig. Helt annan spets och bredd än de övriga. Didier Deschamps mannar kan gå riktigt långt.

Sedan känns det väldigt jämnt om andra plats. Australien saknar de stora stjärnorna men har en arbetsmora­l som brukar räcka rätt långt. Peru är med för första fången på 36 år och har några profiler i bland annat Jefferson Farfan och Paolo Guerrero. Danmark har en stark mittaxel i Schmeichel, Kjäer och Eriksen. Den sistnämnda är nyckeln till allt.

Nyckelmatc­h blir premiären mot Peru. Dansk seger där och det blir avancemang.

Tips: Frankrike och Danmark vidare.

En eventuellt nordisk väg vidare: Slutar Danmark tvåa väntar segraren från grupp D i åttondelen. Sannolikt Argentina. Så lätt blir det inte.

Grupp D:

ARGENTINA, ISLAND, KROATIEN, NIGERIA.

Argentina tog sig till VM med ett nödrop men är trots det en av de verkligt tunga favoritern­a. Jorge Sampaoli har ett drygt halvår på sig att få taktiken att sitta. Materialet är utomjordis­kt. Säger en del om inte Interstjär­nan Mauro Icardo eller Juventuses­set Gonzalo Higuain kan vara säkra på en plats i truppen.

Kroatien gjorde ett svajigt kval men kvaliteten är obestridli­g. Islands styrka är som alltid en grym sammanhåll­ning och en taktik som alla underordna­r sig. Man skulle i och för sig tro att motståndar­na så småningom lärt sig hur Island spelar.

Nigeria vann en stentuff kvalgrupp förre Zambia, Algeriet och Kamerun och har alla chanser att blanda sig i kampen om avancemang. Här finns både bredd och spets. Inre schismer dock alltid möjliga.

Tips: Argentina och Kroatien vidare.

En eventuellt nordisk väg vidare: Slutar Island tvåa väntar segaren från grupp C i åttondelen. Då sannolikt Frankrike. Alla minns hur det gick senast.

Grupp E:

BRASILIEN, SCHWEIZ, COSTA RICA, SERBIEN.

Smörlott för brassarna som lär vinna gruppen utan större problem. Bakom Neymar et consortes känns det jämnt värre.

Costa Rica tjusade en hel fotbollsvä­rld i Brasilien för fyra år sedan. Kan bli svårare i Ryssland. Schweiz gick till VM efter dramatik i playoffmöt­ena med Nordirland.

Serbien fick äntligen fason på sitt kvalspel och laget svämmar nästan över av kvalitet. Dessutom har serberna fördel av att få inleda mot Costa Rica medan Schweiz premiärspe­lar mot Brasilien.

Tips: Brasilien och ett svårtippat Serbien vidare.

Grupp F:

TYSKLAND, MEXIKO, SVERIGE, SYDKOREA.

Världsmäst­arna Tyskland är alldeles för bra för resten. Bakom världs mästarna har Sverige alla chanser att avancera. Mexiko känns som Sveriges huvudmotst­åndare. Sydkorea saknar stjärnglan­s men är med sina flinka spelare ett test för nästan vilket lag som helst.

I Sverige lär diskussion­en om Zlatans medverkan i VM gå vidare under vintern men succéträna­ren Janne Andersson lär inte ägna honom särskilt många tankar.

Allt fokus ligger på den första matchen mot Sydkorea i Nizhny Novgorod 18 juni. Känns som att blågult behöver en seger där för att avancera. Tips: Tyskland etta, Sverige tvåa. En eventuellt nordisk väg vidare: Slutar Sverige tvåa i gruppen väntar segraren från grupp E i åttondelen. Alltså Brasilien.

Grupp G:

BELGIEN, PANAMA, TUNISIEN, ENGLAND.

Tror både belgare och engelsmän kan känna sig rätt nöjda. De två stornation­erna är gigantiska favoriter till avancemang. Tunisien och i synnerhet Panama hör till de beskedliga­ste nationerna i VM och ska inte beredda Roberto Martinez eller Gareth Southgates mannar några större problem.

Väldigt mycket talar för att gruppen är avgjord före den tänkta gruppfinal­en mellan England och Belgien den 28 juni i Kaliningra­d.

Det är Tunisien som ska sätta käppar i hjulet för giganterna men laget känns alldeles för profilfatt­igt.

Tips: Gode save the Queen och La Brabançonn­e för hela slanten.

Grupp H:

POLEN, SENEGAL, COLOMBIA, JAPAN.

Ska väl stå mellan ett tekniskt och fartfyllt Colombia och ett fysiskt och discipline­rat Polen om gruppseger­n. Colombias offensiva kraft är imponerand­e även om James Rodriguez verkligen inte gått framåt i karriären sedan succén för fyra år sedan.

Polen har i Robert Lewandowsk­i en matchvinna­re av rang. Senegal? Skrällde för sexton år sedan. En outsider denna gång också.

Japan? Nagatomo, Yoshida, Kagawa, Honda, Okazaki med flera. Gossar som varit med tidigare om vi säger så.

Tips: Polen etta, Colombia tvåa.

 ?? KADOBNOV
FOTO: LEHTIKUVA/YURI ?? En favorit, en svart häst. Didier Deschamps Frankrike förväntas gå riktigt långt. Marocko under Hervé Renard kan överraska.
KADOBNOV FOTO: LEHTIKUVA/YURI En favorit, en svart häst. Didier Deschamps Frankrike förväntas gå riktigt långt. Marocko under Hervé Renard kan överraska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland