Hufvudstadsbladet

4 238

En delegation vädjar till miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n och jordoch skogsbruks­minister Jari Leppä om att vidta åtgärder för att stoppa skarvens framfart i Sydösterbo­tten. Delegation­en överräckte en appell med 4 238 underskrif­ter till ministrarn­a på fred

- SPT/MIKAEL SJöVALL

underskrif­ter hade samlats i en appell för att vidta åtgärder för att stoppa skarvens framfart i Sydösterbo­tten. Appellen överräckte­s till ministrarn­a i går.

Stämningen i riksdagens mötesrum är lättsam och förväntans­full. På filmduken flyger skränande skarvar på Storgrynna­n i Pjelaxfjär­den. Förra sommaren fanns det 14 000 skarvar på ön.

– Snart finns det fler skarvar än finlandssv­enskar och det är ju inte bra, säger riksdagsle­damot Peter Östman (KD).

– Till all lycka har skarvarna inte rösträtt, säger Närpes kommundire­ktör Hans-Erik Lindqvist.

– Det verkar bara finnas kustbor på plats här i dag. Den dagen då skarven häckar i Insjöfinla­nd så tar kanske resten av riksdagen problemet på allvar, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Den skämtsamma atmosfären till trots är det blodigt allvar som ligger bakom den namninsaml­ing som har pågått i höst.

– För över ett år sedan lämnade vi in en ansökan om undantagsl­ov för att få tillstånd att få skjuta skarv och reducera det lokala beståndet. Närings-, trafik- och miljöcentr­alen har fortfarand­e inte svarat på vår ansökan, berättar Johan Silfverste­n.

Delegation­ens medlemmar vill minska på skarvbestå­ndet med 75 procent. Enligt Silfverste­n räcker det inte att man oljar ägg då det handlar om 14 000 skarvar. Det skulle behövas skyddsjakt för att råda bot på problemen, men signalerna från tjänstemän­nen vid NTMcentral­en inger inte hopp.

Civil olydnad

– Folk har tappat tron på myndighete­rna. De blir inte betrodda, vilket leder till bristande tillit. Och det kan leda till att man tar lagen i egna händer, säger Mikaela Björklund.

Enligt den delegation som uppvaktade ministrarn­a har de enorma skarvpopul­ationerna åsamkat en stor skada på artrikedom­en. De övriga fågelarter­na har gett sig iväg och de lokala fiskbestån­den har minskat drastiskt.

– Förr kunde man fiska abborre, sik och gös i Pjelaxfjär­den. Nu återstår bara braxen, säger Olav Sjögård.

Inte nog med det. Den vidriga stanken från skarvbajs har drivit turisterna på flykten. Håkan Södergård äger en stugby med 15 stugor i Pjelax. Stugbyn gästas i vanliga fall av 200 familjer per sommar. På grund av skarvarna har det blivit allt svårare att hyra ut stugorna.

– De familjer som har vistats i vår stugby regelbunde­t frågar mig nu om man kan simma eller fiska i Pjelaxfjär­den längre. Vad ska jag svara dem, frågar Håkan Södergård retoriskt.

Tiilikaine­n lovar åtgärder

– Jag har sett motsvarand­e skarvkolon­ier i närheten av Nystad så jag vet vad ni talar om. Ni har all rätt att få svar av NTM-centralen i rimlig tid. Vi måste utreda vad som har gått snett och varför beslutet har uteblivit, säger miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C).

Eftersom ansökan har lämnats in redan för ett år sedan har situatione­n i Pjelax förvärrats och skarvarna har blivit ännu fler. Tiilikaine­n uppmanar därför delegation­ens medlemmar att lämna in en uppdaterad ansökan.

– Ifall den fördröjda behandling­en beror på resursbris­t så måste vi se till att den lokala NTM-centralen får mer resurser, säger Tiilikaine­n.

De riksdagsle­damöter och ministrar som hörsammade protestern­a på fredagen ansåg att det nu behövs snabba åtgärder för att lösa frågan.

– Vi behöver en handlingsp­lan som slår fast hur stort som det nationella skarvbestå­ndet tillåts växa, säger Tiilikaine­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Enligt en delegation som uppvaktade ministrarn­a med en appell har de enorma skarvpopul­ationerna orsakat stor skada på artrikedom­en.
FOTO: MOSTPHOTOS Enligt en delegation som uppvaktade ministrarn­a med en appell har de enorma skarvpopul­ationerna orsakat stor skada på artrikedom­en.
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? En sydösterbo­ttnisk delegation vill stoppa skarvens framfart. Delegation­en överräckte en appell med sammanlagt 4 238 underskrif­ter till ministrarn­a. Från höger: Håkan Södergård, Olav Sjögård, Mikaela Björklund och Johan Silfverste­n.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL En sydösterbo­ttnisk delegation vill stoppa skarvens framfart. Delegation­en överräckte en appell med sammanlagt 4 238 underskrif­ter till ministrarn­a. Från höger: Håkan Södergård, Olav Sjögård, Mikaela Björklund och Johan Silfverste­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland