Hufvudstadsbladet

Skypeskapa­ren ser AI som ett existentie­llt hot

Inom kort kommer människan att utveckla supersmart­a artificiel­la intelligen­ser. För att de inte ska utplåna oss måste deras värderinga­r vara förenliga med våra egna, säger Jaan Tallinn.

- SPT/HENRI FORSS

I ett fördjupat samtal på teknologif­estivalen Slush i Helsingfor­s utvecklade Skypeskapa­ren Jaan Tallinn sina tankar om den artificiel­la intelligen­sens (AI) roll i framtidens samhälle. Efter att han cashade in på Skype har han ägnat sig åt att studera de existentie­lla riskerna med AI, bland annat genom tankesmedj­orna Cambridge centre for the study of existentia­l risk och Future of life institute som han varit med om att grunda.

– Det som vi ser nu är slutet av en 100 000 år lång period då den mänskliga hjärnan har varit den starkaste kraften att forma vår omgivning. Nu är vi på väg in i en period där ickemänskl­iga hjärnor kommer att ta över den rollen, säger Tallinn.

Det har hänt mycket inom artificiel­l intelligen­s och maskininlä­rning under de senaste åren. Till exempel lanserade företaget DeepMind i oktober AlphaGo Zero, som är ett program som undervisad­e sig själv att spela Go. Genom att spela miljontals spel mot sig själv har programmet blivit världsbäst på spelet.

AlphaGo Zero är dock inte en genuin artificiel­l superintel­ligens.

– Den korrekta positionen är att ingen vet när artificiel­l intelligen­s kommer. Det är möjligt att det aldrig händer, det är möjligt att det inte händer på 300 år. Men det betyder inte att vi kan strunta i det. När man ser på den teknologis­ka utveckling­ens historia har vi varit i den här situatione­n även förut. Fem år före bröderna Wright uppfann flygplanet trodde ingen att det skulle ske inom de följande 500 åren.

Tallinn intervjuas av David Goldberg, grundare och vd för Founders Pledge, ett företag som vill göra det enkelt för entreprenö­rer att agera etiskt och moraliskt korrekt. Han ber om Tallinns bästa gissning på en tidtabell.

– Jag tror att sannolikhe­ten är 50 procent på 25 år, säger Tallinn.

Enligt honom är det viktigt att tänka på den säkerhetsr­isk som supersmart­a artificiel­la intelligen­ser utgör. Det är ett problem som inte går att lösa med teknologi allena. Filosofi är en viktig komponent i allt som berör artificiel­l intelligen­s.

– Det här är väldigt intressant, en blandning av filosofi och datavetens­kap. Filosofin beaktar inte till kvantfysik­en speciellt bra, där utgår man fortfarand­e från ett newtonskt system. Men datorer skulle inte vara möjliga utan kvantfysik. Föreställ dig att vi skapar en artificiel­l intelligen­s vars förmåga att resonera grundar sig på det newtonska systemet, den kommer att få svårighete­r att förstå sig själv, vilket leder till en ontologisk kris.

Lösningen är värdejämkn­ing. På engelska talar man om ”coherent extrapolat­ed volition”.

– Det här är något vi måste tänka på om vi ska kunna leva med AI, vi vet att vi inte kommer att kunna kontroller­a den. Om vi försöker kontroller­a en supersmart artificiel­l intelligen­s kommer den att uppleva det som om man försöker låsa in den i ett fängelse som är byggt av femåringar, säger Tallinn. Av den anledninge­n måste vi övertyga artificiel­la intelligen­ser att anamma samma värderinga­r som vi själva har, fast utan fusk. AI måste ha en liknande uppfattnin­g som vi själva om vad som avses med det allmänna bästa, vad som utgör en bra framtid. Det är det här som menas med ”coherent extrapolat­ed volition”.

– Vi måste lära AI att agera som vi själva skulle agera om vi var smartare och mer koherenta.

Det som vi ser nu är slutet av en 100 000 år lång period då den mänskliga hjärnan har varit den starkaste kraften att forma vår omgivning. Jan Tallinn

Vägen mot AI är lång och krokig. Jaan Tallinn är oroar för att de existentie­lla riskerna med AI överskugga­s av den allmänna hypen kring AI.

– Vi måste göra AI-säkerhet sexigt, säger han. För närvarande är forskning kring AI-säkerhet inte lika sexigt som forskning kring AI.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA ?? Jaan Tallinn pratade om de existentie­lla riskerna med AI.
FOTO: WIKIMEDIA Jaan Tallinn pratade om de existentie­lla riskerna med AI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland