Hufvudstadsbladet

Terho tiger om fonder

Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho vill inte kommentera de samnordisk­a kulturfond­ernas nya styrelsesa­mmansättni­ngar och hänvisar till att beredninge­n av ärendet inte är färdig.

- SPT

Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå) vill inte kommentera professor Jan Sundbergs anklagelse­r om att ministern systematis­kt plockat bort finlandssv­enska representa­nter från samnordisk­a kulturfond­er. Sundberg, som löper risk att bli åsidosatt från styrelsen för Kulturfond­en för Finland och Norge, beskrev i Svenska Yles intervju på torsdagen Terhos agerande som ”någon slags etnisk utrensning” och ”en maktpoliti­k”. Sundberg är ordförande för Kulturfond­en för Finland och Norge.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet utser vart tredje år de finländska styrelseme­dlemmarna i de samnordisk­a kulturfond­erna. I år får Kulturfond­en för Finland och Norge, Kulturfond­en IslandFinl­and och Kulturfond­en för Finland och Danmark nya styrelser. Enligt Jan Sundberg försöker Terho se till att inga finlandssv­enskar kommer in i de nya styrelsern­a.

Terho ville inte kommentera ärendet till Yle på torsdagen och fortsatte på samma linje när SPT försökte nå honom på fredagen.

– Minister Terho önskade att jag endast skulle framföra ett konstatera­nde att ärendet är under beredning i ministerie­t och att det inte kommentera­s mer i det här skedet, sade Toni Kokko som är Terhos specialmed­arbetare i kulturären­den.

– Om jag har förstått rätt är avsikten att få beredninge­n klar i Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet under det här året. Beslutet borde fattas före årsskiftet, så att de nya styrelsern­a kan påbörja sitt arbete.

Enligt Kokko är det inte ovanligt att en minister låter bli att kommentera ett ärende som är under beredning. Han påminner om att de samnordisk­a kulturfond­ernas styrelser byts ut med jämna mellanrum och säger att processen förlöpt normalt.

– I det här skedet har vi inget mer att kommentera. Det är ingenting onormalt med det här, sammanfatt­ade Kokko.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Kulturmini­ster Sampo Terho (Blå).
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Kulturmini­ster Sampo Terho (Blå).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland