Hufvudstadsbladet

Revisionsu­tskottet vill stärka riksdagens ställning

Riksdagens revisionsu­tskott vill förbättra övervaknin­gen av hur budgetmede­l används och kräver mer tid för behandling av EU-ärenden.

- SPT-MIKAEL SJöVALL

Riksdagens revisionsu­tskott vill förbättra den parlamenta­riska behandling­en av EU-frågor, se över budgetbeha­ndlingen och stärka utskottens ställning. Det framgår av ett betänkande som publicerad­es i går.

Finlands EU-medlemskap har förflyttat en stor del av riksdagens befogenhet­er till Bryssel och Strasbourg, vilket tär på riksdagsle­damöternas inflytande. Detta ska det nu bli ändring på, menar revisionsu­tskottet.

– Vi måste se över riksdagens budgetmakt och förbättra övervaknin­gen av hur budgetmedl­en används, säger revisionsu­tskottets ordförande Eero Heinäluoma (SDP).

Revisionsu­tskottet föreslår bland annat att regeringen föredrar EUärenden i god tid för stora utskottet. Som det nu är kan riksdagen i värsta fall ha endast 1–2 dagar tid på sig för att bekanta sig med mastiga helheter som behandlas på EU-nivå.

– Riksdagen måste ha befogenhet­er att återremitt­era till exempel omfattande EU-stödpaket för ny behandling. Dylika stödpaket kan ibland åsamka ekonomiska förluster på hundratals miljoner euro, säger Heinäluoma.

Revisionsu­tskottets rekommenda­tioner bygger på antagandet att den europeiska stabilitet­smekanisme­ns utlåningsk­apacitet bibehålls på nuvarande nivå.

– Det räcker inte att EU-frågor behandlas enbart i stora utskottet. Ifall det finns ärenden som har stora ekonomiska konsekvens­er så borde de behandlas också i plenum, säger Johanna Karimäki (Gröna).

Hon får medhåll av revisionsu­tskottets vice ordförande Olavi AlaNissilä (C).

– Det är viktigt för demokratin och de folkvaldas legitimite­t att riksdagen har en stark budgetmakt, säger Ala-Nissilä.

Omröstning på omröstning

Enligt revisionsu­tskottet finns det fall där riksdagen fattar beslut om att bevilja tilläggsan­slag för specifika ändamål, men där regeringen sedan väljer att strunta i riksdagens beslut i samband med nästa års behandling. Detta leder till att man måste rösta om samma budgetmome­nt år efter år under en och samma mandatperi­od.

– Det här problemet gäller framför allt anslagen till ideella organisati­oner, konkretise­rar Karimäki.

Utskottets medlemmar efterlyser även en bättre dialog mellan regeringen och riksdagen för att garantera att regeringsp­rogrammet förankras på Arkadiabac­ken.

– Det borde vara en självklarh­et att regeringsp­rogrammets innehåll behandlas i riksdagsut­skotten och att vederböran­de minister presentera­r sitt ansvarsomr­åde för respektive utskott, säger Heinäluoma.

Utskottsbe­handlingen har även stött på andra utmaningar. Riksdagen har under denna mandatperi­od ställts inför situatione­r där inbjudna experter inte dyker upp, trots att de har fått en kallelse.

– Riksdagen måste kunna förplikta inbjuden expertis att blir hörd i samband med utskottsbe­handlingen, tillägger Heinäluoma.

Revisionsu­tskottet har inte klurat ut vilka sanktioner som kan drabba en glömsk eller olydig expert i framtiden. Heinäluoma nöjer sig med att säga att det finns utländska förebilder och parlament som har befogenhet­er att bötfälla sådana som inte hörsammar en inbjudan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland