Hufvudstadsbladet

Holmström får Finlands Lejons ordens storkors

-

Finlands Vita Ros och Finlands Lejons ordnar avslöjade i går vem som får självständ­ighetsdage­ns utmärkelse­tecken.

Nobelprist­agaren Bengt Holmström belönas med storkorset av Finlands Lejons orden på självständ­ighetsdage­n. Storkorset är det högsta utmärkelse­tecknet som Finlands Lejons orden delar ut.

Bengt Holmström och britten Oliver Hart fick Nobelprise­t i ekonomi år 2016 för sina bidrag till den så kallade kontraktst­eorin. Enligt Kungliga vetenskaps­akademien som delade ut Nobelprise­t ger kontraktst­eorin en tankeram för att förstå hur man kan och bör skriva kontrakt. Holmström och Hart fick beröm av akademien för att deras ”forskning belyser hur kontrakt hjälper oss att hantera många intresseko­nflikter.”

Bernard Meyer, vd för det tyska varvsbolag­et Meyer Werft, får å sin sida Finlands Vita Ros ordens kommendörs­tecken av I klass. Kommendörs­tecknet av I klass är det näst högsta av Finlands Vita Ros ordensutmä­rkelseteck­en.

Ambassadör­en Aleksi Härkönen, kanslichef­en Hannele Pokka, kompositör­en Kaija Saariaho och Utrikespol­itiska institutet­s tidigare chef Raimo Väyrynen får kommendörs­tecknet av I klass av Finlands Lejons orden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland