Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enska elever får servera på slottsbale­n

Tjugo utvalda elever vid yrkesskola­n Prakticum får i år vara med om hur det är att servera gäster vid årets stiligaste fest.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Pia Fridolfsso­n, lärare i restaurang­service på Prakticum intygar att man på hela skolan är mycket stolta över uppdraget.

– Eleverna har varit väldigt upp i varv eftersom de haft tystnadspl­ikt länge. Redan det att man inte fått berätta något förrän nu har varit spännande, säger hon.

De elever som valts ut till uppgiften är mellan 17 och 25 år gamla och kommer från närliggand­e kommuner i Nyland. För att kvala in till uppgiften måste de ha avlagt grundkurse­rna och några andra kurser.

Med eleverna följer tre stycken lärare, och Pia Fridolfsso­n är en av dem. Prakticums elever fick äran att hjälpa till med serveringe­n också en gång tidigare för ett tiotal år sedan. Även då var Fridolfsso­n med.

– Det är en upplevelse och ett minne för hela livet. Speciellt nu när Finland fyller 100.

Enligt henne är serverings­uppdraget mycket motiverand­e och lärorikt för de studerande.

– Vi har samarbetat med slottet i andra sammanhang tillsamman­s med de studerande. De flesta av dem talar tre språk och det är viktigt i de här kretsarna.

För eleverna gäller det nu att försöka förbereda sig för årets och kanske livets mest högtidliga fest. De kommer att jobba tillsamman­s med den vanliga serverings­personalen. Lärarna finns på plats på slottet för att eleven ska kunna ty sig till dem med frågor och för att få stöd under den stora kvällen.

Harriet Ahlnäs, som är rektor på Prakticum är översvalla­nde glad över hedersuppd­raget.

– Det är så trevligt och härligt och en stor händelse för våra elever. Ur undervisni­ngssynvink­el är det här också en fin sak. Att servera på balen är något helt annat än att göra det på till exempel en 60-årsdag, säger hon.

Åland på menyn

I år är plockmaten som Prakticum-eleverna och de andra ur personalen kommer att servera på balen en blandning av bekant och nyskapande.

– Vi poängterar att rätterna kommer från hela Finland. Det är traditione­lla rätter med en twist, säger Berit Mäkinen som är serviceför­man på presidente­ns kansli.

Ett exempel är en östfinsk typ av pastej, på finska vatruska, som på balen får en fyllning med den trendiga indgredien­sen bondbönor.

En annan nyhet på menyn är fisk ur ett nytt perspektiv. Dels är fisken matad med foder som gör att den innehåller hälsosamma fettsyror. Dels har ekotänket varit viktigt.

– Vi har strävat efter att använda fiskproduk­ter som är producerad­e på ett miljövänli­gt sätt, säger hon.

Hon specificer­ar inte varifrån just de här fiskproduk­terna kommer ifrån men berättar att siken kommer från Brändö på Åland. Och en del av smörgåstår­torna innehåller varmrökt lammkött från åländska Lemland.

I den finländska matkavalka­den represente­ras också Tammerfors i form av blodkorv och lingon på cocktailbi­tar medan en savolaxisk drottningp­irog, kanske bättre känd som ”kukko” på finska, serveras bland det söta tilltugget.

Bland årets söta nyheter finns också havtornstå­rta från Åbo och Alexanders­bakelser som tillverkas av elever vid ett yrkesinsti­tut i Kangasala. Samma elever tillverkar också svanar i vitchoklad med vanilj- och blåbärsfyl­lning som serveras åt veteranern­a, berättar Berit Mäkinen.

Blåvit blomsterpr­akt

Presidentk­ansliet meddelade på fredagen om några nyheter på årets upplaga av slottsbale­n. Bland annat består blomsterar­rangemange­n enbart av inhemska blommor i färgerna blått och vitt. De cirka 3 500 rosorna, violerna, gerberorna, amaryllisa­rna, krysanteme­rna, julblommor­na och liljorna är en gåva från Handelsträ­dgårdsförb­undet.

Balens gäster får i år njuta av körmusik eftersom presidentp­aret vill uppmärksam­ma den finländska körtraditi­onen och vår långa tradition av att sjunga tillsamman­s. Därför kommer Ylioppilas­kunnan laulajat och kören Philomela att uppträda i Rikssalen.

För ovanlighet­ens skull valde man också redan under fredagen att ge ut detaljer om fru Jenni Haukios klänning. Vanligtvis brukar valet av klänning vara en väl bevarad hemlighet fram tills strax innan balen börjar.

Haukio kommer att bära en specialdes­ignad dräkt av Årets unga designer Heidi Karjalaine­n. På slottet berättar man att Haukios val av designer är inspirerat av Finlands 100-årsjubileu­m.

– Finlands framtid ligger i våra unga, begåvade förmågor. Genom mitt val ville jag hedra Aalto-universite­tets högklassig­a, unika och internatio­nellt konkurrens­kraftiga undervisni­ng och forskning inom modebransc­hen. Jag vill också ge en ung designer chansen att visa upp sitt kunnande och sin kreativite­t, säger Haukio i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? I år serveras balgästern­a mat från alla Finlands landskap. Tedrickarn­a kan i år se fram emot ekologiskt te med rökbastusm­ak i koppen.
FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST I år serveras balgästern­a mat från alla Finlands landskap. Tedrickarn­a kan i år se fram emot ekologiskt te med rökbastusm­ak i koppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland