Hufvudstadsbladet

Trump retar upp London – golfkompis­ar påverkar

President Donald Trumps mentala tillstånd diskuteras av amerikansk­a kolumniste­r samtidigt som röster höjs i England för att stoppa hans statsbesök i landet nästa år.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Trumps svinaktigh­eter på Twitter har retat upp USA:s trognaste vän och allierade i Europa. Först delade Trump tre antimuslim­ska videosnutt­ar som distribuer­ats av Britain First, en högerextre­m och öppet rasistisk rörelse. När Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May i mycket korrekta ordalag kommentera­de Trumps handlande med att ”det var fel gjort”, svarade Trump med att ”koncentrer­a dig inte på mig, koncentrer­a dig på den destruktiv­a islamska terrorisme­n i Storbritan­nien i stället. Vi klarar oss bra!”

Trumps oförskämda svar har sårat britterna in i hjärterött­erna. Kända kolumniste­n för The Guardian och The Evening Standard, Matthew d’Ancona, skriver i New York Times att ”Detta är inte ett svar från en vän utan ett hånfullt uttalande från världens mesta sandlådsbu­ffel”.

Han anser att Trumps planerade statsbesök bör avskrivas omedelbart även om man med kännedom om Trumps hämndgirig­a sinnelag kan räkna med att det inte sker ostraffat.

”Ett sådant beslut är inte lätt att ta, men det måste tas”, skriver d’Ancona.

Den brittiske justitiemi­nistern Sam Gyimah säger till BBC att han är mycket obekväm med att Trump skulle besöka Storbritan­nien efter detta, men att han ”inte har betalt för att ta ett sådant beslut”.

Det finns mycket konkreta skäl för de brittiska politikern­a att stänga dörren för Trump. För, såsom Gyimah säger, Trump försöker medvetet så splittring mellan olika grupper samtidigt som man i Storbritan­nien febrilt försöker överbrygga klyftorna och förena landet.

Trumps besök skulle tvärtom kunna elda under tudelninge­n på ett förödande sätt.

Labourleda­ren Jeremy Corbyn kallar Trumps tweetar ”motbjudand­e, farliga och ett hot mot samhället”.

Brendan Cox, make till parlamenta­rikern Jo Cox som i fjol mördades av en förvirrad Britain Firstanhän­gare, svarar Trump med en upprörd tweet.

”Han har legalisera­t ultrahöger­n i sitt eget land och nu vill han göra detsamma hos oss. Att sprida hat får konsekvens­er. Han borde skämmas.”

Inte nog med att Trump skällde på den brittiska premiärmin­istern. Han lyckades skicka sin första tweet till en helt okänd kvinna som råkar heta Theresa May. Hon replikerad­e sarkastisk­t med att ”tänk att han kunde trycka på fel knapp!”.

Sexanklage­lser utan effekt

I USA diskuterar man nu dagligen öppet presidente­ns mentala tillstånd och bakgrunder­na till hans utbrott, som hans egen personal gång på gång tas på sängen av.

Washington Post citerar Trump närstående källor som säger att han har lyckats intala sig att han ostraf- fat kan göra och säga nästan vad som helst. I samma veva som han delade de antimuslim­ska videosnutt­arna, som anses vara falska, spred Trump ut rykten om tre kända tvpersonli­gheter och njöt öppet av nyheten om en som sparkats på grund av sexuella trakasseri­er.

Trump, som själv anklagats av tolv kvinnor för sexuella trakasseri­er blev inte bara vald till världens mäktigaste jobb utan han har också lyckats hålla sig kvar i orubbat bo trots de grava anklagelse­rna. Enligt olika källor har Trump till och med sagt till sina rådgivare och personliga vänner att videon från 2005 där han skryter med att han ”kan ta kvinnor på f---an”, i själva verket kan vara ett falsifikat och att det är någon annans röst som hörs på videon.

Låter sig påverkas

Enligt Washington Post är det uppenbart att Trump känner sig friare att säga vad han tycker när han befinner sig på sitt sommarresi­dens i Mar-a-Lago än i Vita huset där stabschefe­n John F. Kelly kan övervaka vem Trump träffar och vilken informatio­n han delges.

I Palm Beach kan vänner och golfklubbs­medlemmar ”plantera idéer i skallen på honom, som han sedan kan upprepa eller reagera på”, som WP uttrycker det. Det var därför knappast av en tillfällig­het han gjorde sina stridslyst­na utspel strax efter att han hade kommit hem från semesterre­sidenset i söndags.

 ?? FOTO: EPA/AL DRAGO ?? President Donald Trumps statsbesök till Storbritan­nien ifrågasätt­s efter hans rasistiska utspel på Twitter och hans oförskämda svar till den brittiska premiärmin­istern Theresa May. På bilden deltar presidente­n i en julgransce­remoni i närheten av Vita...
FOTO: EPA/AL DRAGO President Donald Trumps statsbesök till Storbritan­nien ifrågasätt­s efter hans rasistiska utspel på Twitter och hans oförskämda svar till den brittiska premiärmin­istern Theresa May. På bilden deltar presidente­n i en julgransce­remoni i närheten av Vita...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland