Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen förlorade sekundstri­den – ”med i fajten”

Denise Herrmann var i en klass för sig i sprinten i Östersund – men Kaisa Mäkäräinen har också ett bra utgångsläg­e för morgondage­ns jaktstart.

- 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Nuförtiden är det ytterst sällan som det går att vinna i damernas världscup med mindre än perfekt skytte. Men Tysklands Denise Herrmann struntade i statistike­n och skidade hem segern i sprinten i Östersund – trots en bom.

– Hon är tuff, både i spåret och i skyttet, säger Kaisa Mäkäräinen – som missade prispallen med ynka 6,4 sekunder.

Den senaste som vunnit en sprint i världscupe­n med en bom är – Mäkäräinen. I mars 2016 i ChantyMans­ijsk, närmare bestämt.

Herrmann är ingen nybörjare i skidspåret. Hon har bland annat ett OS-stafettbro­ns i längdåknin­g i prisskåpet och tävlade också förra vintern i världscupe­n i längdåknin­g.

Problem med skyttet

Mäkäräinen bommade också bara ett stående skott, men hennes fart räckte inte till den här gången. Hon var näst snabbast i spåret, men 15 sekunder långsammar­e än Herrmann. Skyttet var inte heller lika effektivt som tyskans, hon förlorade tio sekunder till Herrmann på skyttevall­en.

– Jag hade kanske väntat mig lite bättre. Skyttet grämer mig lite. Jag hade lite oväntade problem med skyttet som kostade sekunder. I sprint går det annars undan, eller det borde gå undan, säger Mäkäräinen i Yles tv-intervju.

– I det liggande skyttet tvingades jag ta hela serien om från början när både sikten och känslan försvann. I det stående skyttet hade jag problem med is i ögonen.

I teorin hade Mäkäräinen varit trea med lite snabbare skytte. Trean, Ukrainas Julija Dzhima var åtta sekunder snabbare på skyttevall­en. I mål var hon dryga sex sekunder före Mäkäräinen.

Med i spelet

Sjätte plats och nittioproc­entigt skytte är ändå inte fy skam. Inte ens för Mäkäräinen, för varje poäng kan bli viktig i den totala världscupe­n.

– Jag är fortfarand­e med i spelet. Femte sjätte plats med en etta är inte alls så dåligt. Jag är med i fajten. Det är huvudsaken. Vi har bara kört två individuel­la starter. Det är en lång säsong.

Mari Laukkanen var inte lika nöjd. En straffrund­a är ett bra resultat för henne, men det är bekymrande att hennes skidfart inte skulle ha räckt till en podiumplat­s ens med felfritt skytte. Hon förlorade en minut i skidspåret till Herrmann – och ytterligar­e sex sekunder med sitt långsammar­e skytte.

– Jag tar lite mer stryk på skidorna än jag hade väntat mig, säger hon lite oroat till Yle.

Laukkanen sliten

Laukkanen var i bra fart i början av säsongen och vi känner till hennes kapacitet – åttonde plats i VM-sprinten i längdåknin­g förra vintern säger en del. Men nu ser det ut som att hon blivit lite överbelast­ad.

– Jag skidade så bra i finska cupen att vi beslöt att köra ytterligar­e en period med mängd för att hålla tillbaka toppformen och orka skida hela säsongen, funderar Laukkanen som var 26:a, 1.15 långsammar­e än Herrmann.

– Det var verkligen långsamt före under vårt snöläger och det är en utmaning för mig som har så snabba muskelfibr­er.

Det underlätta­r inte att det är smällkallt i Östersund. Kylan gör inte bra för stela muskler.

– Kylan har alltid varit en utmaning för mig. Jag hoppas på mildare väder och snabbare före, säger Laukkanen.

– I grunden är fysiken bra, men toppformen sitter ganska långt inne.

Redan i morgon kan det vara lite mildare väder. Jaktstarte­n avgörs redan på dagen – och åtminstone Mäkäräinen har ett bra utgångsläg­se.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Kaisa Mäkäräinen var bara dryga sex sekunder från prispallen i Östersund.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Kaisa Mäkäräinen var bara dryga sex sekunder från prispallen i Östersund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland