Hufvudstadsbladet

Med eller utan dubbar?

Vintern bjuder på omväxlande väder med snö, barmark, is, vatten, värmegrade­r och riktig iskyla. Förhålland­ena i Norden kräver mycket av såväl förare som vinterdäck.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Vinterdäck­en är obligatori­ska i december, januari och februari. Det innebär att de måste finnas under bilen om du ska köra med den nu.

I regeringen­s propositio­n till ny vägtrafikl­ag föreslås att tvånget skulle utsträckas även till november och mars, dock med det avgörande tillägget att kravet skulle vara i kraft endast när vinterföre råder.

Bildäcksfö­rbundets ordförande Jarmo Nuora anser att det är ganska klart att trafiksäke­rheten äventyras om vinterdäck­stvånget görs beroende av föret.

– Det är först och främst en mycket lös definition. Vem definierar när det råder vinterföre, undrar han.

Längre norrut står det oftast klart när vintern har kommit men i landets södra delar kan vädret vara väldigt omväxlande.

– Det finns säkert de som skulle uppskjuta vinterdäck­sbytet ännu längre än i dag. Tänk bara på den här höstens väder. Men vädret har den egenheten att det kan växla ytterst snabbt och då gäller det att ha däcken under bilen och inte i garaget, säger han.

Dubbdäck i oktober?

I dag är det förbjudet att använda dubbdäck före november, förutom då föret explicit kräver det. Det gör det ofta redan i oktober i landets norra delar. Därför har däckbransc­hens tekniska forum nyligen föreslagit att dubbdäck borde få användas redan tidigare.

– Sannolikt skulle många bilister vara bättre förberedda på vinterföre­t om dubbdäck i klarare or dalag skulle tillåtas redan i oktober, som är fallet exempelvis i Sverige, säger forumets ordförande Juha Mustakanga­s.

Dylika förslag kan elda under den tidvis heta diskussion­en i södra Finland gällande dubbdäcken­s slitage på vägarna. En viss andel dubbdäck är dock bra också i södra Finland, för att förhindra att vägbanan slipas till en glashal isyta när snön i något skede har börjat ligga kvar på marken.

Aaltounive­rsitetet har till och med gjort en undersökni­ng om saken (Nastavirta, 2013). Enligt rapporten fungerar friktionsd­äcken bättre om ungefär hälften av bilarna använder dubbdäck som gör ytan grövre. Man kan med andra ord tala om något av en symbios.

Friktionsd­äck är inte sommardäck

Det finns två huvudtyper av däckmännis­kor: antingen ska det vara däck med dubbar eller så är friktionsd­äck det enda rätta. Sedan finns det en hybridanvä­ndartyp som frimodigt står med ett ben i vartdera lägret.

– Så länge däcken är av bra kvalitet kan inte den ena typen av vinterdäck generellt sett sägas vara överlägsen den andra. Det beror i hög grad på hur, när och var man kör, säger Nuora.

Han konstatera­r att med friktionsd­äck gäller det generellt att anpassa hastighete­n enligt föret ännu mera än med dubbdäck, som bättre utjämnar skillnaden mellan olika typer av vinterföre­n.

En orsak till att bilförare byter till friktionsd­äck är den lägre ljudnivån och att de kan användas tidigare än dubbdäck.

– Men friktionsd­äcken är absolut inte gjorda för att köra med året om. Gummibland­ningen är så mjuk att däckens köregenska­per försämras massivt i varmt väder. På sommaren är de direkt farliga om det uppstår en akut situation då det gäller att bromsa hårt och kanske samtidigt väja, säger Nuora.

 ??  ?? När vägen ser ut så här är det bäst att ha ordentliga vinterdäck under bilen.
När vägen ser ut så här är det bäst att ha ordentliga vinterdäck under bilen.
 ??  ?? Friktionsd­äck fungerar bäst när hälften av bilisterna kör med dubbat.
■
Friktionsd­äck fungerar bäst när hälften av bilisterna kör med dubbat. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland