Hufvudstadsbladet

De finländska judarna som stred vid Nazityskla­nds sida

Judiska soldater i Armeeoberk­ommando Norwegen som tilldelas det svastikafo­rmade tyska järnkorset för tapperhet vid fronten. Det här lät så absurt att författare­n John Simon bestämde sig för att gräva djupare. Resultatet blev en släktroman om de finländska

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

– Överallt utrotade nazisterna judar, men i Finland stred judar och tyskar sida vid sida mot Sovjetunio­nen under fortsättni­ngskriget. Strax intill tyskarnas läger vid fronten fanns en judisk tältsynago­ga. Inte en enda av de 267 judiska soldaterna i den finländska armén skickades till koncentrat­ionsläger, tvärtom skulle flera belönas med tyska förtjänstt­ecken. Vad tusan? Jag förstod ingenting, säger den amerikansk­födda författare­n John Simon.

Simon, som gjort en lång karriär på hissgigant­en Kone och tidigare skrivit en kritikerro­sad biografi om miljardäre­n Pekka Herlin, började rota i arkiven för att förstå paradoxen. Han läste in sig på facklitter­aturen om judarnas historia i Finland och den vådliga finländska balansakte­n mellan stormakter­na under andra världskrig­et. Simon intervjuad­e också judiska krigsveter­aner och deras efterkomma­nde, plöjde genom brev och fick tillgång till slutna arkiv.

Sju års arbete utmynnade i verket Mahdoton sota (Det omöjliga kriget), en berättelse om den finländska judendomen­s historia centrerad kring tre generation­er i en fiktiv släkt.

– Boken är både fågel och fisk, ett slags kombinatio­n av fackbok och roman. Det är en berättelse som genomgåend­e bygger på noggranna efterforsk­ningar och autentiska källor. Jag vill göra den här osannolika historien känd för en bredare publik och förklara mekanismer­na som gjorde judarnas situation vid den finländska fronten så unik, och det görs bäst i berättelse­form, säger Simon.

Mellan Skylla och Karybdis

Han tar avstamp i hur det gick till när de första judiska soldaterna fick kejserligt tillstånd att slå sig ned i Finland kring mitten av 1800-talet, militärer som hade tjänat 25 år i tsarens armé sedan de tvångsvärv­ats som unga pojkar. Simon följer den fiktiva judiska släkten genom de stora brytpunkte­rna i Finlands historia: storfurste­ndömets tid, självständ­ighetsförk­laringen, krigen.

Benjamin, en av huvudperso­nerna och finländare i tredje generation­en, inkallas för att strida i fortsättni­ngskriget. Hans vapenbröde­r kommer från den nation som samtidigt avrättar miljoner judar i Östeuropa. General Hjalmar Siilasvuos III:e armékår är underställ­d tyska Armeeoberk­ommando Norwegen som ansvarar för det nordliga frontavsni­ttet.

– Jag försöker föreställa mig hur det kan ha varit att åka till fronten som judisk soldat för att slåss mot Sovjetunio­nen vid Nazityskla­nds sida, att avancera mot Röda armén framför tyska linjer. Visste man från vilken riktning kulorna skulle komma? Framifrån eller bakifrån? säger Simon.

– Utomlands är den här situatione­n obegriplig för de flesta, och det var den till en början också för mig. En seger mot Sovjet betyder judarnas undergång. Vid nederlag utplånar Josef Stalin Finland. Men när jag började intervjua judiska veteraner förstod jag att det kanske inte var så

ofattbart ändå. ”Vi var finländare och det var viktigt för oss att försvara vårt land”, svarade många av dem, och det var det judiska samfundets officiella inställnin­g, fortsätter Simon.

En stor del av de 267 judiska soldaterna hade redan kämpat i vinterkrig­et, då konstellat­ionen såg annorlunda ut. När fortsättni­ngskriget bröt ut och soldaterna kallades tillbaka till sina enheter föll det sig enligt Simon naturligt att hörsamma kallelsen – trots Adolf Hitlers budskap om att Finland kämpar vid Nazityskla­nds sida i storanfall­et mot Sovjetunio­nen.

Simon lyfter fram två huvudorsak­er bakom det judiska samfundets förhållnin­gssätt till fortsättni­ngskriget.

– Judarna hade kämpat för sina medborgerl­iga rättighete­r i Finland genom att framhålla att de älskade det här landet lika mycket som andra finländare, att deras barn är födda här och att de är redo att försvara landet med liv och lem om det behövs. När kriget kom måste löftet hållas.

– För det andra: om en del av judarna skulle ha vägrat slåss för Finland hade det gett nazistiskt sinnade krafter anledning att säga: titta nu, de är ett ofosterlän­dskt patrask precis som vi sagt, de är inte värda att betraktas som medborgare. Det skulle ha drabbat hela det judiska samfundet.

Skulle dekoreras med hakkors

Vid fronten sticker de judiska soldaterna inte under stol med sina rötter, tvärtom reser man till exempel en tältsynago­ga i närheten av tyskarnas läger. Tyska soldater och finländska judar umgås vid fronten, tyska militärer gör respektful­la besök i synagogan.

Judiska soldater föreslås rentav få det tyska järnkorset för sina insatser vid fronten, men ingen tar emot utmärkelse­n. Officeren Leo Jakobson vid huvudstabe­n stryker till exempel själv sitt namn från listorna över dem som ska premieras, berättar Simon.

Trots tryck från Tyskland nekar den finländska regeringen att vidta åtgärder mot finländska medborgare med judiskt ursprung. Vid fronten behövs alla krafter som står till buds.

Däremot deporteras åtta judiska flyktingar som skickas raka vägen till Auschwitz-Birkenau. Frågan är nära att fälla Finlands regering.

– För att regeringen inte ska splittras mitt under brinnande krig går man in för en kompromiss där man utlämnar de här åtta personerna, men samtidigt drar gränsen där, åtminstone för stunden. Det är den här typen av finländsk pragmatisk, konservati­v och kompromiss­ökande hållning som jag kan finna otroligt frustreran­de, men som samtidigt kan ha räddat både Finland och de finländska judarna, säger Simon.

Simon anser det bevisat flera gånger att Finland hade hållit sig utanför världskrig­et om det bara varit möjligt.

– Man kunde inte svara Stalin ”okej, vi gör som du vill”, för det Stalin ville var att radera hela Finland från kartan. Det var ett krig vid Tysklands sida, men inte för Tyskland, säger Simon.

Med sin bok, som även finns som engelskspr­åkigt manus, vill Simon också öka den internatio­nella kännedomen om Finlands vägval under andra världskrig­et. Samtidigt upplever han att bokens tema är högaktuell­t.

– De saker man kämpade för finns i förgrunden också i dag, till exempel i flyktingkr­isen, där en fientlig våg länge varit på uppgång i både Europa och USA. Jag hoppas Finland står upp för sina värderinga­r. Jag försöker föreställa mig hur det kan ha varit att åka till fronten som judisk soldat för att slåss mot Sovjetunio­nen vid Nazityskla­nds sida, att avancera mot Röda armén framför tyska linjer. Visste man från vilken riktning kulorna skulle komma? Framifrån eller bakifrån?

John Simon

författare

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Tältsynago­ga. Judiska soldater samlade till gudstjänst vid fronten vid Svir. I bakre raden från vänster Herman Berman, Leo Epstein, Daniel Wardi (Waprinsky), Bernhard Kapri, Abner Zewi, Jacob Manuel, Ruben Stiller, David Wardi (Waprinsky), Samuel...
FOTO: PRIVAT Tältsynago­ga. Judiska soldater samlade till gudstjänst vid fronten vid Svir. I bakre raden från vänster Herman Berman, Leo Epstein, Daniel Wardi (Waprinsky), Bernhard Kapri, Abner Zewi, Jacob Manuel, Ruben Stiller, David Wardi (Waprinsky), Samuel...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland