Hufvudstadsbladet

Nästan Ferrante på Helsinki Lit?

En av de internatio­nella gästerna på Helsinki Lit i vår blir Domenico Starnone från Italien. Han är gift med Anita Raja, som påståtts vara den världsberö­mda pseudonyme­n Elena Ferrante.

- PIA INGSTRöM

Inhemska författare möter igen aktuella utländska kolleger på scenen på Savoy den 25–26 maj 2018, när litteratur­festivalen Helsinki Lit ordnas för fjärde gången.

En av de internatio­nella gäster som kommer till Helsingfor­s är italienska Domenico Starnone, en av de mest kända samtida författarn­a i sitt hemland. Starnones roman Via Gemito tilldelade­s 2001 det mest prestigefy­llda italienska Strega-priset. Hans roman Lacci, som har lästs som ”systerverk” till Elena Ferrantes Dagar av ensamhet, finns i engelsk översättni­ng, Ties. Våren 2018 utkommer den i finsk översättni­ng som Solmut. Starnone är född utanför Neapel och har arbetat som journalist och manusförfa­ttare. Numera bor han i Rom med sin fru, översättar­en Anita Raja, som alltså påstås vara Elena Ferrante.

Under festivalhe­lgen bjuder Helsinki Lit på drygt tio författars­amtal. Programmet presentera­s i sin helhet i början av 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland