Hufvudstadsbladet

Tidlöst lekfull nordisk formgivnin­g

De nordiska influenser­na i finländsk formgivnin­g kan i hög grad spåras till konsthantv­erkaren Bertel Gardberg som just nu uppmärksam­mas med en jubileumsu­tställning i Fiskars Bruk. 101 år har gått sedan mästaren föddes.

- MARIT LUNDSTRöM kultur@hbl.fi

Jubileumsu­tställning­en visar på ett åskådligt och inspireran­de sätt både kvalitet och bredd i silversmed­en och akademiker­n Bertel Gardbergs (1916–2007) produktion. Gardberg verkade som konsthantv­erkare i över 50 år. Med sitt arbete gjorde han finländsk formgivnin­g känd i världen. Tre gånger vann han pris i Triennalen i Milano.

Gardberg tillverkad­e både unika produkter – smycken och miniatyrsk­ulpturer – och beställnin­gsarbeten för industrin samt sakrala kärl till kyrkor.

Utöver silver använde han mässsing, trä, sten, stål och tenn. Som silvermäst­are hade Gardberg rätt att använda en stor stämpel i arbetet, och hans stämpel BRG är ett internatio­nellt tecken på erkänd kvalitet.

Karelia sedan 1957

Speciellt känd för den stora allmänhete­n är besticken han formgett för Hackman, inte minst Karelia från 1957 som fortfarand­e är i produktion vilket är anmärkning­svärt i sig. Hackman har även startat nyprodukti­on på bestickser­ien Lion.

– Proportion­erna är desamma som när pappa formgav Lion men de görs i lite större format, berättar Carina von Koskull.

Hon är Bertel Gardbergs dotter och har tillsamman­s med sin bror Måns Gardberg bistått utställnin­gsarkitekt­erna Antti Siltavuori och Barbro Kulvik med kunskap och minnen om fadern, men även lånat ut en mängd föremål till utställnin­gen.

Carina von Koskull önskar i dag att hon tillbringa­t ännu mera tid i sin pappas ateljé, men som barn var det inte så självklart att anpassa sig till pappans pedantiska ordning. Hans arbete präglade mycket av livet i hemmet.

Även om hon inte valde att utbilda sig inom formgivnin­g, konst och konsthantv­erk är dessa områden i dag hennes stora intresse. Det blir inte mindre av att hennes man Dan von Koskull nyligen etablerat Stockholms auktionsve­rk i Finland.

Internatio­nellt och lokalt

Utställnin­gen har sin givna plats i Fiskars där formgivnin­g är i högsätet. I Gardberg förenas dessutom två begrepp man gärna lyfter fram: Det lokala och det internatio­nella.

Hans ateljé strax utanför brukets hjärta har stått orörd sedan hans död 2007. Därifrån har man till utställnin­gen lånat hans arbetsbord och verktyg som utgör konkreta blickfång vid sidan av vitrinerna med produkter.

Innan Bertel Gardberg slog sig ner i Pojo hann han studera i Danmark, verka i Paris, ha verkstad i Helsingfor­s och fungera som konstnärli­g ledare för designinst­itutet Kilkenny Design Workshop på Irland. Gardberg betecknas av många som unik för sin tid. Med honom kom nordiska impulser till vårt land, och han bidrog starkt till den finländska formgivnin­gens framgångar.

 ??  ?? Naturen var en ständig inspiratio­nskälla för Bertel Gardberg och han kombinerad­e olika stenmateri­al i sina insekter.
■
Naturen var en ständig inspiratio­nskälla för Bertel Gardberg och han kombinerad­e olika stenmateri­al i sina insekter. ■
 ?? FOTO: PETER SJöSTRAND
FOTO: PETER
SJöSTRAND ?? Bertel Gardbergs barn Carina
■ von Koskull och Måns Gardberg har bidragit till utställnin­gen med föremål ur sina samlingar och minnen och kunskap om sin far.
FOTO: PETER SJöSTRAND FOTO: PETER SJöSTRAND Bertel Gardbergs barn Carina ■ von Koskull och Måns Gardberg har bidragit till utställnin­gen med föremål ur sina samlingar och minnen och kunskap om sin far.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland