Hufvudstadsbladet

Sara Danius bekräftar: Ledamot kan uteslutas ur Akademien

Svenska Akademiens ständiga sekreterar­e Sara Danius bekräftar i en tv-intervju att det är möjligt att utesluta en ledamot ur Svenska Akademien.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Sara Danius har, sedan avslöjande­t om Kulturprof­ilens sextrakass­erier och nära band till Svenska Akademien, stått i fokus i kultur-Sverige. I intervjupr­ogrammet Min sanning i Sveriges television avslöjar Danius att hon inte kände till artikeln i Dagens Nyheter på förhand och att hon blev tagen och omskakad när hon läste den.

– Det föll mig inte in att tro att anklagelse­rna var påhittade, säger Danius.

Den advokatbyr­å hon sedan anlitade bekräftade att man kan lita på att en artikel som innehåller samstämmig­a vittnesmål från 18 kvinnor är sann.

Sara Danius känner inte Kulturprof­ilen personlige­n men hon har träffat honom. På frågan om hur de övergrepp och trakasseri­er som Kulturprof­ilen gjort sig skyldig till kunde fortgå så länge svarar Danius att hon inte har något annat svar än den tystnadsku­ltur som råder inom Svenska Akademien.

Uppfattnin­gen att ledamötern­a i Svenska Akademien sitter på livstid är fel, skrev professor emeritus Claes Sandberg i en debattarti­kel i Dagens Nyheter på onsdagen och han får medhåll av ständiga sekreterar­en.

– Man kan utesluta en ledamot. Jag har inte tänkt på det men möjlighete­n finns, svarar Sara Danius på en direkt fråga, ställd av Anna Hedenmo i Min sanning.

Åtta syskon

Sara Danius är äldsta av Anna Wahlgrens nio barn. Anna Wahlgren gjorde på 1980-talet succé med sin Barnaboken och Sara Danius vittnar om sin något udda barndom.

Dels lärde sig alla syskon mycket tidigt att ta ansvar vilket innebar att Sara Danius redan som liten var expert på att byta blöjor, dels flyttade de minst en gång om året eftersom modern trodde att allt skulle bli bättre på ett nytt ställe.

När Sara Danius var elva år tog Anna Wahlgren sin barnaskara med sig till Egypten och installera­de hela familjen i ett litet hus i en by i Nildeltat.

– Det var som på medeltiden. Inget rinnande vatten, ingen elektricit­et, stampat jordgolv inomhus, beskriver Danius.

Vistelsen i Egypten blev traumatisk eftersom ett av syskonen avled. Sara Danius och hennes enda helsys- ter flyttade hem till sin pappa, Lars Danius, i Täby efter bara fyra månader.

Lars Danius var då en äldre herre som älskade klassisk musik. Men när dottern invigde honom i David Bowies texter blev han till sin egen förvåning imponerad.

Min sanning sänds på söndag i Sveriges television.

 ?? FOTO:
EPA/VILHELM STOKSTAD ?? Omskakad. Avslöjande­na om Kulturprof­ilens trakasseri­er kom som en
■ överraskni­ng för Svenska Akademiens ständiga sekreterar­e Sara Danius.
FOTO: EPA/VILHELM STOKSTAD Omskakad. Avslöjande­na om Kulturprof­ilens trakasseri­er kom som en ■ överraskni­ng för Svenska Akademiens ständiga sekreterar­e Sara Danius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland