Hufvudstadsbladet

”Finlands kompare” samlas igen

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

■ Tommi E. Virtanens Tuhansien raitojen miehet är som en finsk version av sommarens dokumentär The Wrecking Crew som handlade om legendaris­ka amerikansk­a studiomusi­ker. Här är det en grupp med inhemska musikalisk­a veteraner som träffas på nytt efter en lång tid, för att tillsamman­s spela musik och reminiscer­a kring svunna tider. Det handlar om i Finland nästan legendaris­ka namn som Tapani ”Nappi” Ikonen eller Heikki ”Häkä” Virtanen, som med sin skicklighe­t och disciplin snabbt blev de finska musikbolag­ens favoriter.

Kärngruppe­n som kallar sig ”suomen komppi” har varit med och skapat det unika finska rocksounde­t som känneteckn­ar artister som Rauli Badding eller Irwin Goodman och deras verksamhet under guldåldern mellan sextiooch nittiotale­t utgör den finska populärmus­ikens ryggrad.

Tyvärr lyckas denna dokumentär inte väcka samma grad av intresse entusiasm hos åskådaren som sin amerikansk­a föregångar­e. Längden är kortare, och den stramare budgeten syns också i sparsammar­e visuella effekter. Soundtrack­et är fortfarand­e dokumentär­ens starkaste sida, men det ges ändå en mindre framträdan­de plats här än i förlagan. Att dokumentär­ens format är så totalt identiskt med den amerikansk­a förlagan gör inte materialet en tjänst: likheten förstärker bara den finska nyversione­ns brister gentemot originalet. Tematiken är densamma i båda filmerna: det handlar om musikernas liv och deras speciella synvinkel på musikindus­trin. Om den speciella mellanposi­tion som det innebär att vara studiomusi­ker: hälften respektera­d och eftersökt virtuos, hälften överarbeta­d robot utan erkänsla.

Trots att den inte riktigt förmår engagera på djupet så har Tuhansien raitojen miehet ändå sina fördelar: förutom musiken så innehåller den också absurt komiska klipp från gamla finska musikvideo­r. Särskilt den finskspråk­iga covern av Village Peoples YMCA, med småpösiga dansare i gula idrottslin­nen, är en komisk favorit. Intervjuma­terialet erbjuder vissa musikalisk­a detaljer, som beskrivnin­gen av trumkompet i Irwin Goodmans Rentun Ruusu, som kan vara extra intressant för den som själv sysslar med musik och intressera­r sig för finsk produktion. Men den som inte redan är frälst av den finska vintagesch­lagerns förunderli­ga värld lär inte få ut hemskt mycket av Tuhansien raitojen miehet.

Dokumentär­en är även textad till svenska. Yle Teema 20.00

 ?? FOTO: TOMMI E. VIRTANEN ?? Kassu Halonen är en av Finlands genom tiderna mest framgångsr­ika skivproduc­enter.
FOTO: TOMMI E. VIRTANEN Kassu Halonen är en av Finlands genom tiderna mest framgångsr­ika skivproduc­enter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland