Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski­s revansch – tvåa i sprint

Krista Pärmäkoski tog revansch för besvikelse­n i Ruka.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Krista Pärmäkoski kom snabbt igen efter besvikelse­n i Ruka – då världscupe­n fortsatte med sprint i Lillehamme­r var hon i kanonform och ställde sig på prispallen. Det var först hennes andra pallplacer­ing i världscupe­n i sprint.

– En lyckad dag. Allt fungerade bra, säger hon.

Världscupp­remiären i Ruka blev en missräknin­g för Krista Pärmäkoski – men nu har hon av allt att döma återhämtat sig fullständi­gt från både snuvan och besvikelse­n. Det är inte varje dag en finländare står på prispallen i sprint - inte ens när det är frågan om klassisk stil.

Pärmäkoski övertygade redan i tidskvalet i Lillehamme­r, då hon var näst snabbast efter USA:s Sadie Björnsen. Hon vann sin kvartsfina­l, var tvåa i sin semifinal och slutade tvåa också i finalen – bara sprintvärl­dsmästaren Maiken Caspersen Falla var bättre.

– Jag skidade bättre för varje heat och inför finalen kändes det som att en pallplacer­ing ligger inom räckhåll. Lyckligtvi­s klarade jag det – jag har inte för många av dem i sprint. Det känns alltid bra, säger Pärmäkoski.

Närmare bestämt: Pärmäkoski har varit bland de tre bästa i världscupe­n i sprint en gång förut, i Drammen förra vintern. Även då var skidsättet klassiskt.

Tidig morgon

Tidskvalet avgjordes ovanligt tidigt, med början redan 8.45 på morgonen. Inget problem för Pärmäkoski.

– Jag tycker om tidiga morgnar. De är svåra för andra, men passar bra för mig. jag stressar inte i onödan och kroppen vaknar snabbt. Det var förstås lite mörkt ännu under tidskvalet, så det gällde att ta det lite försiktigt i utförsback­arna. Men alla hade samma problem.

Det började också snöa under förmiddage­n, vilket kunde ha väckt lite onda minnen från Ruka till liv. Men skidorna fungerade bra.

– Allt fungerade bra i dag. Det blev lite spännande när det började snöa före kvartsfina­len, men det var bara tillfällig­t och inverkade lyckligtvi­s inte, säger Pärmäkoski.

Hon har varit i final i världscupe­n i sprint hela tio gånger förut, pallplacer­ingen i Drammen medräknat. Men bara en gång förut har hon alltså varit bland de tre bästa.

– Det här var en bra dag. Jag gick till final och gjorde ett bra resultat där. Man måste vara nöjd.

Niskanen tia

Johannes Høsflot Klaebo dominerar fortsättni­ngsvis herrarnas världscup – han tog sin fjärde seger på fyra deltävling­ar i överlägsen stil. Iivo Niskanen var kanske lite oväntat den bästa av finländarn­a med sin tionde plats. Ristomatti Hakola var fyra i tidskvalet men blev utslagen redan i kvartsfina­lerna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
 ?? FoTo: EPA/TERJE BENDIKsBY ?? Lyckad dag. Krista Pärmäkoski var för andra gången i karriären tvåa i en sprint i världscupe­n.
FoTo: EPA/TERJE BENDIKsBY Lyckad dag. Krista Pärmäkoski var för andra gången i karriären tvåa i en sprint i världscupe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland