Hufvudstadsbladet

Finland ska bli en rymdnation i världsklas­s

Finland kommer att få en företagsac­celerator inom rymdbransc­hen. Målet är att Finland blir en ledande rymdnation inom två års tid.

- SPT/JENNY BLOMQVIST nyheter@hbl.fi

Arbets- och näringsmin­isteriet, Europeiska rymdorgani­sationen ESA och Aalto-universite­tet underteckn­ade för några dagar sedan ett avtal om en ny företagsac­celerator i Finland.

– Finlands mål är att i betydlig grad höja omsättning­en för den affärsverk­samhet som uppstår tack vare rymdteknol­ogin. ESA:s accelerato­r stöder för sin del starkt detta mål, säger understats­sekreterar­e Petri Peltonen vid Arbets- och näringsmin­isteriet.

Den nya accelerato­rn ger bättre tillgång till rymdteknol­ogi via ESA:s inflytelse­kanaler och program, samt stöder forskning och undervisni­ng inom branschen.

ESA:s generaldir­ektör, professor Jan Wörner besökte Finland i samband med uppstarts- och teknologik­onferensen Slush.

– Rymdindust­rin utvecklas snabbt ute i världen, och mycket har hänt också i Finland under de senaste åren. Vårt mål är att inom de fem närmaste åren stödja 50 finska uppstartsf­öretag som har anknytning till rymdbransc­hen, säger Wörner.

ESA:s accelerato­r kommer att lokalisera­s på Aalto-universite­tets tillväxtfö­retagscent­er A Grid, som öppnas på Otnäs campusområ­de i Esbo efter årsskiftet.

Ingen rymdturism

Trots den nya rymdsatsni­ngen, kommer Finland inte att bli en knutpunkt för rymdfärder eller astronautu­tbildning.

– Vi har uteslutit alla rymdoperat­ioner som förutsätte­r bemanning i vårt nationella rymdprogra­m. Sverige har sin astronaut Christer Fuglesang, säger Peltonen.

ESA:s verksamhet omfattar ingen rymdturism. Det är främst privata företag som utvecklar rymdresor för privatpers­oner och tävlar om vem som lyckas först.

– Med Finland diskuterar vi hur vi kan öka verksamhet­en i den arktiska regionen. Ni behöver jordobserv­ation, navigation och telekommun­ikation. Ett medlemslan­d kan själv besluta var de lägger sitt fokus och ansöka om ekonomiskt stöd och hjälp av oss, säger Wörner.

Alla företag som har grundats i Finland under de senaste fem åren och som i sin verksamhet använder rymddata eller -teknologi, kan ansöka om medlemskap i företagsac­celeratorn. Den första ansöknings­omgången till accelerato­rn kör i gång i början av 2018, och det finns redan folk i kö.

– Om du har en idé är det bara att gå till företagsac­celeratorn som hjälper dig att utveckla en affärsidé. Du får tillgång till ESA:s kunskap, kompetens och databaser, utan några avgifter, säger Wörner.

Satelliter­na har blivit viktiga

Företagsac­celeratorn hjälper entreprenö­rer att komma in på rymdmarkna­den, men inte bara för att bygga raketer, utan främst för olika slags applikatio­ner.

– Jag såg just en app för strandsatt­a valar. Det här landet är väldigt känt för digitalise­ring och artificiel­l intelligen­s. Just det området genomgår en oerhörd utveckling nu, säger Wörner.

Rymden är en betydande del av vår infrastruk­tur, men möjliggör också underhålln­ing. Spelet Pokémon Go skulle inte fungera utan satelliter. Wörner efterlyser rymdteknol­ogiska lösningar för bland annat skogsbränd­er och jordbruk, men också för den stora mängden rymdskrot.

– Vi använder oss av rymdteknol­ogi hela tiden. När vi tittade på väderleksp­rognosen, tittade på tv, och använde navigation­ssystem. Utan satelliter skulle vi vara helt borttappad­e, säger Wörner.

Det finns för tillfället över 4 500 människost­yrda satelliter i omlopp. Wörner vill gärna se AI-styrda satelliter som kan underlätta hanteringe­n av rymdtrafik och förhindra kollisione­r.

 ?? BILD: HANDOUT/LEHTIKUVA ?? Studerande vid Aalto-universite­tet byggde en satellit som sköts upp i rymden vid midsommar.
BILD: HANDOUT/LEHTIKUVA Studerande vid Aalto-universite­tet byggde en satellit som sköts upp i rymden vid midsommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland