Hufvudstadsbladet

Vänstern måste ta till sig friheten för att överleva

Ruurik Holm förutspår att vänsterpar­tierna förlorar sin relevans om de fastnar i kollektivi­smens träsk och struntar i dagens melodi, den individuel­la friheten.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Konsulten och filosofen Ruurik Holm är aktuell med boken Yksilönvap­aus – tulevaisuu­den hyvinvoint­ivaltion peruskivi. Budskapet är att högern inte har ensamrätt till att förespråka individuel­la friheter och att frihet inte är ett hinder för ett rättvist samhälle.

– Frihet är ett mycket svårt begrepp och de flesta har bara en ytlig förståelse av vad det innebär. Det finns inte särskilt mycket diskussion kring frihet i Finland och därför har jag valt att belysa det i min bok, säger Holm.

Holm är före detta vänsterpar­tist och tidigare chef för partiets tankesmedj­a.

– Vasemmisto­foorumi erbjöd inte längre en miljö där jag kunde jobba med det jag tycker att en tankesmedj­a borde jobba med. Våra åsikter gick för mycket isär.

Numera driver han ett konsultför­etag och trivs med att vara utanför partipolit­iken. Han jobbar med att göra akademisk kunskap tillgängli­g och användbar för bland annat företag.

– Företagsve­rksamhet är också på sätt och viss politiskt. Välfungera­nde företag kan förändra samhället, till och med snabbare än partierna. Partipolit­ik har ganska tröga mekanismer med stor institutio­nell friktion. Det blir svårt att tänka själv, säger Holm.

Vill återuppliv­a vänstern

Holm riktar mycket kritik åt vänsterns passivitet. Hans ideal är ett progressiv­t vänsterlib­eralt parti som uppmuntrar till individuel­la val, autonomi och företagsam­het.

– Det råder ingen tvekan om att vänsterpar­tierna inte har hängt med i moderniser­ingen. Man har inte uppfattat individens frihet som en drivkraft utan snarare något man måste motverka. Inte som en positiv målsättnin­g, utan som en metod för de starka att underordna de svagare. Visst kan det också vara det, om friheten är orättvist fördelad.

Holm ser ändå individuel­l frihet som en slags mänsklighe­tens kärna, något som i dagens läge inte går att bortse från. Om vänstern ska överleva lyckas det bara på ett sätt: det gäller att vara redo att börja från rent bord, formulera slagkrafti­ga budskap och hitta en visionär. Holm räknar upp exempel som Olof Palme och Tage Erlander.

– Li Andersson är enligt mig en bra politiker med bra image och en intelligen­t person. Men tyvärr har hon åtminstone hittills inte visat sig vara en politisk visionär, vilket partiet uttrycklig­en skulle behöva. De behöver någon som ritar upp riktlinjer och förklarar varför vänstern finns, vad partiet strävar efter och hur vänsterrör­elsen skiljer sig från vad den var för 50 år sedan.

Vänsterför­bundet har under de senaste åren lockat många unga väljare och nya partimedle­mmar, men Holm tror att många av dem dras just till den traditione­lla vänstern. De varken vill eller orkar förnya partiets strategi.

– Varför har inte de unga slängt ut de gamla partimedle­mmarna? Det skulle definitivt ha skett på 70talet. De är nöjda med hur partiet är nu, medan jag ser att konceptet inte är hållbart.

Holm säger att det nu skulle finnas rum för en vänsterrör­else, men att partiet har stagnerat.

– Vi har en borgerlig regering som för en stark högerpolit­ik samtidigt som Vänsterför­bundet har en lyskraftig ordförande, men trots det ligger gallupstöd­et på bara åtta procent.

För att ha någon egentlig samhälleli­g makt borde Vänsterför­bundet bli ett medelstort parti, menar Holm. Trots att han gärna vill, tror han in te att partiet är redo att göra de ändringar som krävs.

– Jag är i det avseendet pessimist, jag tror inte att Vänsterför­bundet kommer att göra det.

Ett steg högerut ligger socialdemo­kraterna, som också har stött på svårighete­r. Holm har svårt att kunna föreställa sig en framtid för SDP.

– Gallupstöd­et sjunker i långsam men stadig takt och inga förändring­ar har skett på länge. Medelålder­n är över 65 år.

Holm rekommende­rar också en grundlägga­nde reform för SDP om partiet vill undvika att tyna bort.

– De är fortfarand­e så fästa vid arbetarrör­elsen. Det krävs en ofantligt stor revolution för att få partiet på fötter, men jag vet inte vem som har krafter till det.

Ser potential i De gröna och SFP

Holm anser att de övriga partierna har lyckats bättre med att moderniser­a sig. Det betyder inte att han stöder deras politiska verksamhet.

– Samlingspa­rtiet har klarat av att uppdatera sig från den gamla högern som byggde på kyrkan, hemmet och fosterland­et. Jag tycker ändå inte att de följer sin egen ideologi, att de driver en äkta marknadsin­riktad politik, utan att vissa starka gruppering­ar och större företag prioritera­s framför den fria marknaden.

De gröna är ett relativt ungt parti, som under Ville Niinistös ledning lyckades växa till en av de större aktörerna.

– Vi får se om Touko Aalto lyckas, hittills har det inte gått bra. Aalto har gjort anspråk på statsminis­terposten, men enligt mig borde han först göra lite politik, säger Holm med ett skratt.

Han tror att De gröna har stor kapacitet att bli ett stort och progressiv­t parti som motvikt till Samlingspa­rtiet.

Centerns framgång är däremot en gåta för Holm.

– Jag ser fortfarand­e Centerns existens som en kuriositet. Hur är det möjligt? Finns de finländska rötterna fortfarand­e på landsbygde­n?

Holm saknar ett borgerligt liberalt parti i Finland.

– SFP riktar sig så tydligt till de svensksprå­kiga väljarna att det underminer­ar deras chans att bli ett stort parti. Ibland har de försökt locka finskspråk­iga väljare, men med ganska liten framgång. Kanske invandrare kunde vara deras grej. Det förutsätte­r att språkfråga­n inte är så dominant.

Holm ser ändå stor potential i SFP, det enda partiet som i dag driver en högerliber­alism i Finland. Trots att partiet är brokigt, behöver det inte alls ses som en nackdel.

– Den svensksprå­kiga politiken borde uppdatera sin strategi från början till slut, detsamma gäller medierna. Med gamla läror klarar man sig inte längre.

De enda partier som Holm inte tror ett dugg på är Sannfinlän­darna och avhopparna Blå framtid.

– Som tur splittrade­s Sannfinlän­darna och jag hoppas att deras stöd hålls under tio procent. Det är det enda finländska parti som jag hoppas att aldrig klarar sig.

 ?? FOTO: SPT ?? – Det är svårt att klara av ständig kritik, det skulle säkert tära på vem som helst. Statsminis­tern borde ha en egen psykoterap­eut i stället för en medarbetar­e, säger Ruurik Holm.
FOTO: SPT – Det är svårt att klara av ständig kritik, det skulle säkert tära på vem som helst. Statsminis­tern borde ha en egen psykoterap­eut i stället för en medarbetar­e, säger Ruurik Holm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland