Hufvudstadsbladet

Tyska AFD stuvar om i toppen

Det tyska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) ska i helgen rösta fram en ny ledning på sin kongress i Hannover. Mötet blev försenat sedan demonstran­ter hindrat delegater att ta sig in i byggnaden, och flera skadades i tumultet.

- TT/PONTUS AHLKVIST

Polisen fick sätta in vattenkano­ner för att skingra de demonstran­ter som samlats utanför kongressha­llen i Hannover. Bland de skadade finns enligt Norddeutsc­her Rundfunk en polis som fick en flaska kastad mot sig.

Sammanlagt omkring 600 delegater deltar i AFD:s kongress. Partiet, som driver en starkt invandring­s- och islamfient­lig politik, fick nära 13 procent av rösterna i valet och kom därmed in i förbundsda- gen, något som sänt chockvågor genom det tyska politiska etablissem­anget.

I dag leds AFD av Jörg Meuthen, som är ensam partiordfö­rande sedan Frauke Petrys avhopp tidigare i år. Under helgens kongress ska Petrys ersättare utses, tillsamman­s med en ny partiledni­ng, två beslut som kan ge en vink om partiets ideologisk­a riktning.

Gruppledar­en Alexander Gauland har inga planer på att ställa upp i ordförande­kampen, erfar Frankfurte­r Allgemeine och Der Spiegel. Därmed ser det ut som att Georg Pazderski – ordförande för AFD i Berlin och allmänt ansedd som en pragmatisk kraft – tar plats bredvid Meuthen i toppen.

 ?? FOTO: EPA/FILIP SINGER ?? AfD gjorde ett lyckat förbundsda­gsval, men det invandring­s- och islamfient­liga partiet har också många meningsmot­ståndare, vilket gårdagens demonstrat­ion gav ett exempel på.
FOTO: EPA/FILIP SINGER AfD gjorde ett lyckat förbundsda­gsval, men det invandring­s- och islamfient­liga partiet har också många meningsmot­ståndare, vilket gårdagens demonstrat­ion gav ett exempel på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland