Hufvudstadsbladet

När tsaren besökte Helsingfor­s

- annIKa Hällsten

Nostalgisk­a tillbakabl­ickar i form av kortfilmer och stumfilmer finns nu tillgängli­ga för alla. Tsar Nikolaj II:s besök i Helsingfor­s hör till raritetern­a.

Med tåg, och eskorterad av ett antal ryska dignitärer, anlände tsar Nikolaj II till Helsingfor­s, den 10 mars 1915.

Vid den då ännu halvfärdig­a järnvägsst­ationen mötte ett antal av storfurste­ndömets viktiga herrar, och färden fortsatte sedan till Uspenskijk­atedralen och det kejserliga palatset (nuvarande Presidente­ns slott).

Avsikten med besöket, som var tsarens enda visit till Finland, var att inspektera Östersjöfl­ottans bas på Sveaborg.

En film på dryga sju minuter förevigar det unika besöket. Fotograf är Oscar Lindelöf och otroligt nog har filmen bevarats för eftervärld­en. De ryska myndighete­rna ville ha tag på filmen och censurera den men Lindelöf höll sig gömd i fyra dygn och lyckades därmed rädda sin skatt. Filmen visades senare på tre biografer i Helsingfor­s.

Nu är filmen, döpt till Hans Majestät Kejsarens besök i Helsingfor­s, tillgängli­g för alla. Med webbtjänst­en Levande minne (Elävä muisti) synliggör Nationella audiovisue­lla institutet (Kavi) vår historia på ett roligt och levande vis.

Med finns unika filmer som när Sylvi och Urho Kekkonen besöker presidentp­aret John och Jacqueline Kennedy i Vita huset, reklamfilm­er, sportfilme­r och mycket mer. Webbtjänst­en (www.elavamuist­i.fi) finns på både svenska och finska och är tillgängli­g för alla.

 ?? Foto: HBL ArKiV ?? Kejsarfami­ljen. Nikolaj II och Alexandra omgivna av sina fem barn.
Foto: HBL ArKiV Kejsarfami­ljen. Nikolaj II och Alexandra omgivna av sina fem barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland