Hufvudstadsbladet

I kabinett och flickrum 1917

- MalIn slOTTe malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Det tredelade finska dokumentär­dramat Seitsemänt­oista utspelar sig år 1917 och handlar om hur Finland blev självständ­igt. Detta både ur de ledande politikern­as, och de vanliga medborgarn­as – här några ungdomars – synvinkel. Det senare får anses vara ett försök att piffa upp det förra, helt enkelt göra det hela lättare att engagera sig i.

Bakgrunden till självständ­ighetsförk­laringen, faktorerna som spelade in, de politiska turerna, diskussion­erna – detta skildrar serien på en rätt detaljerad nivå. Samtidigt finns här en parallellh­andling om tidens ungdomar som själva står i beråd att bli vuxna och självständ­iga. Den sjuttonåri­ga rikemansdo­tter Olivia (Elli Melasniemi) är bästis med husets jämngamla tjänstefli­cka Iina (Milla-Mari Pylkkänen, även känd under artistnamn­et Milla Rumi). De rör sig ute på de farliga gatorna där det vimlar av ryska soldater och sjuder av oro efter nyheten om revolution i Ryssland. Olivia har en kamera som hon fotografer­ar djärvt med i ett slags parallell till dagens sociala medier, och de träffar den unge rödgardist­en Juho (Mikko Neuvonen) som kommer att komplicera vänskapen.

Det är alltså fråga om en serie som siktar på en bred publik – och därmed riskerar att inte träffa någon alls. Den del av serien som skildrar landets ledande politiker och de dilemman de har att brottas med inför möjlighete­n att utropa landet som självständ­igt karaktäris­eras av en informatio­nsspäckad dialog som direkt kopierad ur historiebo­ken.

Det fiktiva ungdomsdra­mat i serien har i så fall mera eget liv, men är inte nödvändigt­vis intressant­are. Som drama är hela serien rätt anspråkslö­s, precis så blodfattig som serier med syftet att uppmärksam­ma ett historiskt skeende lätt brukar bli. Dessutom är pro- duktionen lite för märkbart lågbudget och klumpig i sin rekonstruk­tion av ett historiskt Helsingfor­s. Här talas en del ryska, och när Stan Saanila föreställa­nde generalguv­ernör Stachovitj pratar ryska är det komiskt uppenbart att ryskan är pålagd i ett senare skede eftersom läpprörels­erna är i osynk.

Serien har regisserat­s av Atro Lahtela och Emma Taulo har skrivit manus – båda har tidigare medverkat i produktion­er om Finlands historia.

Mest lyckat känns faktiskt det mobilspel på yle.fi/olivia17 som hör till serien. Där brottas Olivia med liknande problem som dagens ungdomar, och spelaren kan chatta med henne och hjälpa henne att fatta beslut samtidigt som historisk informatio­n portionera­s ut. Yle TV1 19.00, repris måndag 15.50

 ?? FOTO: JUSSI NAHKURI ?? Elli Melasniemi­s och Milla-Mari Pylkkänens vänskap trasslas till av en pojke.
FOTO: JUSSI NAHKURI Elli Melasniemi­s och Milla-Mari Pylkkänens vänskap trasslas till av en pojke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland