Hufvudstadsbladet

Problem med geväret fällde Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen var med i tätstriden i jaktstarte­n i Östersund, men tappade konceptern­a när hon fick problem med sitt vapen.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Kaisa Mäkäräinen gick ut som sexa i jaktstarte­n, 26 sekunder efter Tysklands Denise Herrmann. Hon var snabbt med i tätstriden och steg till tvåa efter det första, liggande skyttet.

Men i det andra, liggande skyttet bommade Mäkäräinen två gånger och rasade till åttonde plats.

– Tävlingen började bra, men jag tappade lite konceptern­a i det andra skyttet då magasinet lossnade. Precis på samma sätt som i granskning­stävlingen i Kontiolax. Det borde ha varit fixat, men lossnade ändå, säger Mäkäräinen.

Hon sköt ytterligar­e två bommar, en för varje stående skytte. Men Mäkäräinen hade igen den näst snabbaste tiden i skidspåret och gick i mål som sjua.

– Det första stående skyttet var svårt, där gjorde jag ett stort misstag. Det sista skyttet kändes bättre, men det sista skottet slank iväg för tidigt. Skidåkning­en var jämn och bra, säger Mäkäräinen.

Herrmann tog sin andra raka seger i världscupe­n, trots bommar. Den före detta längdåkare­n är grym i skidspåret. Hon gick ut från det fjärde skyttet tillika som Frankrikes Justyne Braisaz, men distansera­de henne med 26 sekunder under de sista fyra kilometern­a.

Mari Laukkanen sköt också fyra bommar. Hon startade från 26:e plats, men var 30:e i mål.

– Jag har förbättrat skyttet jämfört med förra året, men det grämer nog när tre av de fyra bommarna kommer i det sista skottet, säger Laukkanen.

– Rytmen i skyttet är fortfarand­e en utmaning. Om jag förbättrar rytmen fungerar också helheten bättre.

Hon var tionde snabbast i skidspåret. Det värmer en del, för i de första världscups­tarterna var hon inte riktigt vass på skidorna.

– Det gick lite snabbare om man ser på klockan, men det kändes inte värst mycket bättre. Det var ändå en bra signal med tanke på nästa vecka, säger Laukkanen.

Hon är trots allt nöjd med världscupp­remiären. Östersund har aldrig varit lätt för henne.

– Jag har oftast åkt härifrån helt utan poäng. Förra året var min bästa placering 31:a, nu var alla mina placeringa­r bättre än så.

Världscupe­n fortsätter på fredag i Hochfilzen i Österrike. Sprinten avgörs på fredag.

– Nu är det gott om tid att återhämta sig. Jag hinner vila ett par dagar och hinner till och med hem en sväng, för första gången på sex veckor, säger Laukkanen.

Mäkäräinen ser också fram emot några vilodagar. Världscupe­n körde i gång med fyra tävlingar inom åtta dagar.

– Jag var lite trött redan före jaktstarte­n. Skönt med fyra mellandaga­r. Det har varit en hyfsat bra första vecka, säger hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Kaisa Mäkäräinen bommade fyra gånger och var ute ur tätfajten.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Kaisa Mäkäräinen bommade fyra gånger och var ute ur tätfajten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland