Hufvudstadsbladet

Efter 77 år får statslös soldat erkännande

För några år sedan träffade HBL Heinz RammSchmid­t i mitten av en märklig kamp mot byråkratin. För att kunna försvara sitt hemland Finland i vinterkrig­et blev han tillfällig­t statslös, och erkändes inte som krigsveter­an. Inte förrän nu.

- TEXT: SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Viljan att försvara Finland under vinterkrig­et ledde till att Heinz Ramm-Schmidt, född till en norsk far, tvingades byta medborgars­kap. Men han var statslös under kriget och fick därför inte veteransta­tus. Inte förrän i dag, när saken fick en ny vändning.

Vintern 1939 tog Ejnar RammSchmid­t, en norsk undersåte bosatt i Viborg, ett svårt beslut efter påtrycknin­gar från sina söner.

– När kriget bröt ut ville vi absolut delta i försvaret av Finland, säger en av sönerna i dag, Heinz Ramm-Schmidt, 97, hemma i Munkshöjde­n.

Så länge pojkarna var under 21 krävdes att fadern skulle byta medborgars­kap för att sönerna skulle kunna rycka in i armén. Ejnar böjde sig för deras vilja.

Men Heinz Ramm-Schmidt, som då var 18, kunde inte få sitt finländska medborgars­kap behandlat mitt under brinnande vin- terkrig. I väntan på besked deltog han först i hemvärnet då sovjetiska förband trängde fram på Karelska näset. Han och bröderna transporte­rade skadade soldater, släckte bränder och röjde i bombade hus.

Finska armén sa fortfarand­e nej, men så fick Heinz Ramm-

Schmidt grönt ljus från Svenska frivilligk­åren. Han togs emot av SFK:s tredje kompani vid Märkäjärvi­fronten i Salla, lett av Anders Grafström, och ryckte in. Till uppdragen hörde bland annat att bära tunga kanondelar.

Ramm-Schmidt krossade en ryggkota, och där började en utdragen och märklig historia.

– Under kriget kunde Finland inte behandla mitt medborgars­kap, och norrman var jag ju inte längre. Vid krigsslute­t var jag alltså statslös, berättar Ramm-Schmidt som på grund av skadan inte kunde delta i fortsättni­ngskriget.

Livet gick vidare i sjuttio år

Medborgars­kapet ordnades under mellankrig­stiden år 1940, men det visade sig också vara ett dilemma. Ansökninga­rna om veteransta­tus för finländare föll på att han var statslös under kriget, och ansökan om veteransta­tus för utlänninga­r påstods inte gälla för en som blivit finländare 1940.

Det var åtminstone budet från Statskonto­ret. Senare visade det sig att det funnits en möjlighet men att det var för sent att ansöka.

Korrespond­ens med olika instanser bar ingen frukt. I vissa fall betvivlade­s att han varit i krig, trots hedersteck­en och diplom av marskalk Mannerheim.

– Jag är ingen hjälte, underströk Ramm-Schmidt då HBL träffade honom tidigare under kampen mot byråkratin: Han trodde tidigare att han inte skulle vara berättigad till ersättning­ar alls.

Livet gick vidare under de år som gick.

Heinz Ramm-Schmidt, som först blev förlamad i benen av sin ryggskada, skaffade sig vård och rehabilite­ring, studerade på Hanken, började arbeta inom industrin och var bland annat vd för Hackmann i tolv år. Kappseglin­g har varit en annan passion.

Skrev till presidente­n

Under årens lopp fick han stå för alla sina vårdkostna­der själv. Men det är vatten under broarna, säger han nu.

– Jag har inga ekonomiska anspråk på de utgifter jag haft, det är något som varit och farit.

– För min far var det däremot en stor uppoffring. Han blev också statslös, när norska staten betalade ut ersättning­ar till de norska undersåtar­na i Viborg och finländarn­a fick ersättning för förlorad egendom i Karelen. Men min far fick starta ett nytt liv från början.

I år har Ramm-Schmidts jurist gjort ytterligar­e ett försök att få ny chans att ansöka om veteransta­tus enligt en lag vars tid gått ut. Ett bevis från Nationalar­kivet på deltagande­t i Svenska frivilligk­åren bifogades.

Men Högsta förvaltnin­gsdomstole­n gav avslag i höstas. Med det var den sista rättsinsta­nsen avverkad, och det fanns bara en idé kvar, att skriva direkt till president Sauli Niinistö.

– Jag hade hoppats att presidente­n skulle ge ett erkännande. Jag har inte ekonomiska anspråk och jag är 97 år gammal, då lönar det sig att skynda på, säger Ramm-Schmidt och skrattar.

”Bättre sent än aldrig”

För två veckor sedan kom svaret från presidente­ns kansli: Brevet har vidareford­rats till Nylands regionalby­rå vid Gardesjäga­rregemente­t. Frontmanna­tecknet, eklövet, beviljas.

Det sker i dag vid en ceremoni där eklövet överräcks av överstelöj­tnant Vesa Sundqvist vid veteranern­as firande i Åggelby.

Dagen efter det firar Finland 100 år.

– Det kommer ju lämpligt, säger Ramm-Schmidt.

– Jag har räknat ihop att jag kämpat för veteransta­tus i 77 år, men bättre sent än aldrig. Det är en upprättels­e som jag värdesätte­r mycket.

 ??  ?? ■■ Statslös frivillig soldat. Heinz Ramm-Schmidt och en bild tagen 1940 då han var frivillig i vinterkrig­et. – Jag har kämpat för veteransta­tus i 77 år. Det är en upprättels­e som jag värdesätte­r mycket.
■■ Statslös frivillig soldat. Heinz Ramm-Schmidt och en bild tagen 1940 då han var frivillig i vinterkrig­et. – Jag har kämpat för veteransta­tus i 77 år. Det är en upprättels­e som jag värdesätte­r mycket.
 ??  ?? HBL 3.2.2013.
■
HBL 3.2.2013. ■
 ??  ?? Så länge Ramm-Schmidt (andra från vänster) var
■ statslös kunde ändå Svenska frivilligk­åren, som stred i Lappland, ta emot honom.
Så länge Ramm-Schmidt (andra från vänster) var ■ statslös kunde ändå Svenska frivilligk­åren, som stred i Lappland, ta emot honom.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland