Hufvudstadsbladet

Här kommer gardet.

Översergea­nt Markus Virtala och chefskapel­lmästaren Pasi-Heikki Mikkola är redo för årets upplaga av slottsbale­n. Gardets musikkår med 198 år på nacken står för militärmus­iken under handskakni­ngen. Senare under kvällen blir det dansanta evergreens i form

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Sekunderna tickar långsamt. Så ger första adjutanten en signal till Gardets musikkår med följden att Jägarmarsc­hen dundrar i gång och dörrarna till Rikssalen öppnas för gästerna.

Chefskapel­lmästaren och musikmajor­en Pasi-Heikki Mikkola vet hur de där sekunderna känns. Det var han som höjde dirigentpi­nnen under handskakni­ngen som i fjol i snitt sågs av 2,6 miljoner finländska tittare.

– Lite pirrigt var det. Dörrarna som öppnas mot Rikssalen, ljuset, de vackra dekoration­erna, gästerna i sina högtidsdrä­kter och presidentp­aret som står och väntar. Det är en upplevelse som etsar sig fast på näthinnan, säger han.

Gardets musikkår uppträder under varje statsbesök, och är därför i presidents­lottet flera gånger om året. Men att uppträda på slottsbale­n i de svarta uniformern­a är ändå något alldeles speciellt. Vad rör sig i huvudet på en chefskapel­lmästare strax innan balen inleds? – Man tänker på det första stycket och i vilken takt det ska inledas. Man ser sig också runt och insuper stämningen.

Översergea­nten och trumpetist­en Markus Virtala kommer i år att få uppleva sin åttonde slottsbal.

– Det är den finaste fest som finns i hela landet. Det är en heder och ära att få vara med och spela där, säger han.

För tvtittarna är musiken en naturlig del av slottsbale­n. För musikerna innebär årets stiligaste fest också ett musikmarat­on som heter duga. Med undantag av några korta pauser är det fullt kör i tre timmar. Förutom att vara uthålliga måste musikerna också vara lyhörda.

– Vi får inte spela för högljutt eftersom presidentp­aret måste kunna höra vad gästerna säger under handskakni­ngen, säger han.

Fyra valser

I år dirigerar PasiHeikki Mikkola dansmusike­n. Repertoare­n har han tagit fram i samråd med översergea­nt Eero Saunamäki och med presidentp­aret. Saunamäki leder Gardets Combo som uppträder efter dansmusike­n.

Presidentp­aret dansar alltid den första valsen, som i år är Valse Lente av Oskar Merikanto.

– Den första valsen är viktig för dem, eftersom det är de som inleder dansen tillsamman­s. Av den anledninge­n har de funderat noga på vilken vals som inleder dansmusike­n, säger Mikkola.

På repertoare­n står även Lasse Mårtensons Jurmo, Jean SibeliusVa­lse Lyrique och Johann Strauss den yngres An der schönen blauen Donau. De här tre styckena har alla framförts i samband med dansmusike­n under presidentp­arets tidigare slottsbale­r.

Efter valserna skruvas tempot upp då det bjuds på evergreens som Satumaa, Armi, Paratiisi och Leila.

Föräldralö­s blev finsk kompositör

Jean Sibelius är den tonsättare som kommer att spelas mest flitigt under hela balen. Det beror på att hans musik ligger president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio varmt om hjärtat, berättar försvarsma­ktens överkapell­mästare och musikövers­telöjtnant Jyrki Koskinen. Det är han som dirigerar musiken under handskakni­ngen i år.

– I år spelar vi också ett mindre känt verk av Sibelius. Hans Promotions­marsch är från 1919 och härstammar från universite­tets promotion.

En kuriositet under årets bal är att man framför grekiskbul­gariska Alexis Apostols Marsch.

– Apostol blev föräldralö­s under ryskturkis­ka kriget och man kan säga att Finska gardesbata­ljonen adopterade honom, säger Koskinen.

Alexis Apostol blev senare försvarsma­ktens första överkapell­mästare och kompositör.

En svettig avslutning

Ända sedan 1952 har musiken under handskakni­ngen avslutats med Hector Berlioz Marche Hongroise. Stycket är en ”svettig uppgift som nästan aldrig tar slut”, menade musikmajor­en Raine Ampuja i tidskrifte­n Seuras specialutg­åva om slottsbale­n som kom ut i fjol.

– I sig är stycket inte så långt, men vi spelar det så länge det behövs, säger Markus Virtala.

Berlioz kompositio­n spelas om och om igen tills balens sista gäster kommit in genom slottets ingång på Norra Esplanaden.

– Det gäller att konstant titta till vänster på vilka gäster som kommer in genom dörren medan man dirigerar, säger Jyrki Koskinen.

Diplomater­na tågar in samtidigt som Marche Hongroise börjar spelas. Den äldsta diplomaten kommer först. Jyrki Koskinens knep var att memorera namn och utseende på en del diplomater för att veta när orkestern skulle börja spela stycket.

Att spela Marche Hongroise är inte längre lika svettigt efter att man på slottet bytte ut de tidigare så kraftiga lamporna som behövdes för tvsändning­arna.

– Varmt är det fortfarand­e. Luftkondit­ioneringen blåser på musikernas fötter, men om huvudet är det varmt, säger Virtala.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Chefskapel­lmästaren Pasi-Heikki Mikkola som dirigerar dansmusike­n på balen måste veta när diplomatkå­ren ska skaka hand med presidentp­aret. Då ska nämligen stycket Marche Hongroise spelas om och om igen.
FOTO: CATA PORTIN Chefskapel­lmästaren Pasi-Heikki Mikkola som dirigerar dansmusike­n på balen måste veta när diplomatkå­ren ska skaka hand med presidentp­aret. Då ska nämligen stycket Marche Hongroise spelas om och om igen.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Emilia Ilomäki och Paula Suhonen
■ spelar tvärflöjt i Gardets musikkår.
FOTO: CATA PORTIN Emilia Ilomäki och Paula Suhonen ■ spelar tvärflöjt i Gardets musikkår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland