Hufvudstadsbladet

Hovrätten slog fast fängelsedo­men i Bensowhärv­an

Före detta verksamhet­sledarens överklagan gav ingen ändring. Valter Gadolin döms till villkorlig­t fängelse och skadestånd.

- SPT/HENRI FORSS

Härvan kring Bensowstif­telsen har nu behandlats färdigt av Helsingfor­s hovrätt. I går kom beslutet som är tråkig läsning för stiftelsen­s tidigare verksamhet­sledare Valter Gadolin. Tingsrätte­ns dom från den 16 november 2016 står kvar.

Enligt den döms Gadolin till 1 år och 4 månader villkorlig­t fängelse för grovt bokförings­brott, två fall av grovt skattebedr­ägeri och missbruk av förtroende­ställning. Därtill ålades Gadolin att betala kring 52 000 euro i skadestånd till stiftelsen samt totalt 1 300 euro i rättegångs­kostnader till stiftelsen och Skatteförv­altningen.

I hovrätten försökte Gadolin få ändring på två av punkterna i domslutet. Den ena punkten gällde grovt skattebrot­t, den andra missbruk av förtroende­ställning.

Gadolin argumenter­ade för att stiftelsen­s bokförare visste om och hade godkänt utbetalnin­gen av arvoden till Gadolins företag Tivalo.

Det här arrangeman­get hade tillämpats även på hans företrädar­e och aldrig utgjort ett problem.

Vidare ansåg Gadolin att han inte kunde bli dömd för missbruk av förtroende­ställning eftersom det påstådda brottet var föråldrat.

Hovrätten ansåg ändå att Gadolins argumenter­ing inte höll. Därtill ålades Gadolin att betala Skattestyr­elsens och Bensowstif­telsens rättegångs­kostnader i hovrätten, 400 och 4 500 euro.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Valter Gadolin dömdes i Helsingfor­s tingsrätt i november 2016.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Valter Gadolin dömdes i Helsingfor­s tingsrätt i november 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland