Hufvudstadsbladet

Svensksprå­kiga skolhemmet flyttas inte bort

Finlands enda tvåspråkig­a skolhem ska bli kvar i Pedersöre i Österbotte­n. Folktinget drar en suck av lättnad efter att en arbetsgrup­p enhälligt fattat beslutet.

- SPT/CATRIN SANDVIK

– Den svensksprå­kiga skolhemsse­rvicen tillhandah­ålls även i fortsättni­ngen i det tvåspråkig­a Österbotte­n. Vi bedömer att man här har tillräckli­gt goda förutsättn­ingar för att trygga tillgången till svensksprå­kig personal och en svensksprå­kig miljö för de ungdomar som placeras i skolhemmet, säger arbetsgrup­pens ordförande Anneli Pouta på Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Arbetsgrup­pen bedömer att det samarbete som Pedersöre kommun föreslår kring en ny lokallösni­ng gör det möjligt att producera servicen i nya lokaler inom en rimlig tidtabell. Enligt förslaget ska bristen på särskilda omsorgstjä­nster på svenska åtgärdas så fort som möjligt, och här ska man även ta Ålands behov i beaktande.

Om en vecka fattar direktione­n för Statens skolhem sitt beslut, och efter det går rapporten till Socialoch hälsovårds­ministerie­t för vidare behandling. Här ska man bland annat ta upp det ekonomiska.

På Folktinget gläds man över beslutet att Lagmansgår­den får vara kvar.

– En hård kamp har gett resultat och vi är mycket nöjda. Det här garanterar att svensksprå­kiga elever som är i behov av en skolhemsmi­ljö får den grundlagst­ryggade rättighet de har till undervisni­ng på eget modersmål och det i en genuint tvåspråkig region, säger Markus Österlund, folktingss­ekreterare, i ett pressmedde­lande.

Hotet om nedläggnin­g bottnade i att verksamhet­en länge har gått på förlust och att skolhemmet dessutom har kämpat med stora utmaningar på grund av att lokalerna har varit i dåligt skick.

Lagmansgår­den finns i Pedersöre ungefär tio kilometer från Jakobstad. Skolhemmet har 15 platser uppdelat på tre avdelninga­r. Fastighete­n ägs av statliga Senatsfast­igheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland