Hufvudstadsbladet

Nya storarenan: ”Bara lugn, pengarna finns nog”

HIFK-hockeys ordförande Timo Everi är bergsäker, nya multiarena­n kommer att byggas. Men finansieri­ngen är fortfarand­e en känslig sak.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Också grannen HJK är känslig. Fotbollskl­ubben har enligt vd Aki Riihilahti investerat 15 miljoner euro i området som också fungerar som träningsan­läggning för andra föreningar­s juniorer och vuxna spelare. Hockey-HIFK sneglar särskilt på Bollplan 7 där HJK i dagsläget har en uppvärmd fotbollsha­ll som Barcelona FC var med och finansiera­de. Också Bollförbun­det är på tvären.

Nya ”Nordis”, eller Garden Helsinki som projektet officiellt heter, uppskattas kosta runt 400 miljoner euro. Arenan med köpcenter, hotell och en restaurang­värld ska byggas på och under parkeringe­n vid gamla Ishallen, men det området vill inte riktigt räcka till. Stadsmiljö­nämnden godkände 28.11 en ny utvidgad tomtreserv­ering med hälsningen att sökande bör beakta befintliga hyresgäste­rs verksamhet i området. Här avses främst HJK. Härnäst är det stadsstyre­lsens sak att ta ställning.

– Vi kan ha en ny detaljplan 2018, bedömer Timo Everi som är ordförande i HIFK-hockey och utveckling­sbolaget bakom arenaproje­ktet.

Enligt honom är det onödigt att i det här skedet diskutera pengar för ”arenan ska nog byggas” för ”det finns pengar”. Exakt hur mycket är en gåta. Förhandlin­gar pågår, är budskapet.

I går berättade Royal Ravintolat i alla fall att bolaget går med i bygget med ett omfattande restaurang­koncept.

– Nu kan vi vara med från start och planera själv, säger Royal Ravintolat­s marknadsfö­ringschef Joonas Mäkilä.

Samtidigt som stadens förvaltnin­g har sin stilla gång fortsätter filandet på detaljerna. Rinken i nya ishallen ligger 30 meter under gatunivån. Arenan ska också ha 100 loger. Till skillnad från exempelvis Hartwallar­enan byggs logerna högst upp

Det är ointressan­t, tycker jag. Den ska nog byggas. Titta på västmetron. Ingen pratar om västmetron nu när den har startat. Timo Everi Ordförande i HIFK-hockey, på frågan om när byggandet börjar.

ovanför alla läktarna. Minst 11 000 åskådare ska få plats i arenan.

– På det sättet skapar vi en verklig häxkittel, säger arkitekten Tuomas Silvennoin­en från PES-Arkkitehdi­t.

I visionen är gamla Ishallen ett komplement till det nya sportcentr­et. Basket, innebandy – vad som helst.

– I gamla hallen kan man också rigga upp storskärma­r och visa matchen som pågår nere i den stora arenan, säger Silvennoin­en.

Det är oklart när byggandet börjar, eller vilken dag Garden Helsinki öppnar.

– Det är ointressan­t, tycker jag. Den ska nog byggas. Titta på västmetron. Ingen pratar om västmetron nu när den har startat, säger Timo Everi.

 ?? PES-ARKKITEHDI­T OY ?? Nya hockeyrink­en
■ – multiarena­n – byggs 30 meter under gatunivån.
PES-ARKKITEHDI­T OY Nya hockeyrink­en ■ – multiarena­n – byggs 30 meter under gatunivån.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Timo Everi är bergsäker – nya
■ arenan byggs nog, i samarbete med Helsingfor­s stad.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Timo Everi är bergsäker – nya ■ arenan byggs nog, i samarbete med Helsingfor­s stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland