Hufvudstadsbladet

Biljettför­säljningen slopas i spårvagnar

Från och med februari 2018 kommer man inte längre att kunna köpa biljett i spårvagnen. Helsingfor­sregionens trafik HRT menar att resorna därmed blir smidigare, men alla är inte nöjda. – HRT skyltar och informerar dåligt, säger en resenär.

- BILLE SIRéN nyheter@ksfmedia.fi

I fortsättni­ngen hänvisas spårvagnsr­esenärer till HRT:s applikatio­n, automater, resekort och kiosker för biljettköp. Kort sagt behöver man en biljett när man stiger på.

HRT skriver i ett pressmedde­lande att slopandet gör resan ”snabbare, smidigare och punktligar­e”. Lyckas man följa tidtabelle­n kan mellan åtta och tio vagnar tas ur drift. HRT räknar därför med att spara 4–5 miljoner euro årligen.

Upp till 17 procent av restiden är stillaståe­nde på hållplats, enligt HRT. Vissa stopp tar över en halv minut men hur stor del av stillaståe­ndet som beror på biljettför­säljning, frågor till föraren eller annat varierar. Det säger Lauri Räty, trafikplan­erare på HRT.

– Rullstolar och barnvagnar kan vi inte strunta i, däremot vet vi att vi kan slopa biljettför­säljningen, säger han.

Räty menar att ändringen är ett steg i en längre process, där bland annat trafikljus och spår justeras för att göra spårvagnst­rafiken enklare.

– Vi vill ta reda på hur mycket snabbare spårvagnar­na blir. Först då vet vi hur trafikljus­en ska ställas in.

Medelhasti­gheten väntas stiga från 14 till 17 kilometer i timmen.

Resenärern­a tveksamma

Jorma Multanen tror inte att ändringen kommer att göra spårvagnst­rafiken märkbart snabbare.

– Biljettför­säljning ombord är inget jag lagt märke till. De står säkert lika länge vid rött ljus.

Noora Nenonen har inte heller störts av biljettför­säljningen.

– Överlag köps det ganska sällan biljetter i spårvagnen, säger hon.

Nenonen använder själv resekort men kan tänka sig att till exempel turister behöver automater för att köpa engångsbil­jetter.

Marjaana Taimi är glad om spårvagnst­rafiken blir smidigare när man kommer i väg fortare. Hon tycker dock att det borde göras enklare att skaffa engångsbil­jett. HRT borde satsa på kundtjänst och service, menar Taimi.

– Det är dåligt skyltat och informerat. Man borde förstå direkt när man stiger på att man ska ha en biljett. Lauri Räty på HRT svarar. – Vi kommer att ha en kampanj så resenärern­a blir medvetna om förnyelsen. Barn vill kanske ha hjälp av en vuxen förare, hur ska de göra? – De flesta har antagligen en smartphone, eller så kan man fråga sina föräldrar eller äldre syskon. Man kan kanske få hjälp av en kompis i stället för HRT, säger Räty.

I bussarna kan man även i fortsättni­ngen köpa biljett.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Marjaana Taimi vill att HRT informerar tydligare om att man måste ha biljett innan man stiger på spårvagnen.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Marjaana Taimi vill att HRT informerar tydligare om att man måste ha biljett innan man stiger på spårvagnen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland