Hufvudstadsbladet

Barnfest i Tölö tvingas ge vika för nationalis­tmarsch

En barnfest som planerats på Tölö torg på självständ­ighetsdage­n fick i går budet att den måste flytta, eftersom staden inte kan garantera säkerheten då ett nationalis­tiskt fackeltåg drar fram.

- Kan något av alternativ­en fungera? SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Barn- och familjefes­ten är ett evenemang som skapats av en grupp Tölöbor som kallar sig Töölön lapsellise­t. De hade bokat torget via Partitorge­t som lyder under Stadsmiljö­sektorn och hyr ut stadens torg för evenemang.

Den så kallade 612-marschen, som samlar nationalis­tiskt sinnade och dessutom kan leda till motdemonst­rationer, har i sin tur meddelat polisen att deras marsch kommer att starta på samma ställe. För demonstrat­ioner behövs inte tillstånd, de ska bara anmälas i förväg till polisen.

I går meddelade barnfesten­s arrangörer på sin Facebooksi­da att Partitorge­t vill flytta barnfesten av säkerhetss­käl.

– Som alternativ plats erbjuds Narinken. Men på Narinken är det också en demonstrat­ion samtidigt och vi tror inte att platsen skulle vara tryggare för vårt evenemang. Att med våra frivilligk­rafter arrangera något i en annan stadsdel är utmanande. Det kan också bli för dyrt för de lokala Tölöföreta­g som samarbetar med oss, skriver arrangörer­na på evenemangs­sidan.

Töölön lapsellise­t hade redan bokat tält, scen, program och djur för barnen, åtminstone alpackor och kaniner. En ny plats är ännu inte klar, och arrangören uttrycker sin besvikelse över att olika myn- digheter inte kommunicer­at med varandra.

– Det här kan gå om intet på grund av bristande kommunikat­ion mellan staden och polisen. Vi är naturligtv­is besvikna att det inte är tryggt för barnen att fira det 100-åriga Finland i sin egen stadsdel, skriver arrangörer­na.

Partitorge­ts vd Elina Siltanen säger till HBL att hon fattade beslutet på måndagen ”för att någon måste göra någonting” – och om det inte är polisen så börjar alternativ­en ta slut.

– Barn och alpackor går inte ihop med den här marschen.

Siltanen hade fått kännedom om fackeltåge­t först i torsdags och konstatera­de att anmälan om demonstrat­ionen till polisen inte går vidare till stadens sektorer.

– Det är naturligtv­is deppigt, för vi var glada över att det arrangeras ett evenemang på Tölö torg som annars inte brukar ha samma sug som de stora torgen, säger Siltanen.

I kommentare­rna på Facebook föreslår Tölöbor i stället Sibeliuspa­rken, Topeliuspa­rken, eller att evenemange­t skulle börja tidigare på dagen.

– Om det går att arrangera ett tidigare klockslag vore det utmärkt, det går för vår del, säger Siltanen.

Vad gäller parkerna har en park redan tidigare erbjudits, men där är det svårt att få tillräckli­g elektricit­et, menar hon.

Tidtabelle­n för barnevenem­anget har varit tänkt till klockan 16–19, och krockar på slutet med nationalis­ternas samling på Tölö torg klockan 18.30.

Den så kallade 612-marschen går vidare till Sandudd. Föreningen som arrangerar den aviserar att det är ett tyst fackeltåg utan politiska förtecken.

Men kring den finns risk för sammandrab­bning. För två år sedan samlades motdemonst­ranter kring fackeltåge­t, och polisen grep över 130 personer i upploppet, varav ett trettiotal misstänkte­s för brott.

 ??  ?? Fackeltåge­t samlades vid Tölö torg också i fjol, den 6 december 2016.
Fackeltåge­t samlades vid Tölö torg också i fjol, den 6 december 2016.
 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Barnfesten på Facebook.
FOTO: SKäRMAVBIL­D FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Barnfesten på Facebook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland