Hufvudstadsbladet

De blå vill ha frivillig svenska i Helsingfor­s

- SPT

Helsingfor­s är en bra plats att genomföra språkexper­imentet på grund av stadens internatio­nella prägel, anser fullmäktig­egruppens ordförande Sampo Terho.

Ordförande­n för Blå framtids fullmäktig­egrupp i Helsingfor­s, Sampo Terho har lämnat in en motion om Helsingfor­s skolors deltagande i det regionala språkexper­imentet. I motionen föreslås att Helsingfor­s erbjuder sina skolor möjlighete­n att delta i experiment­et som inleds hösten 2018.

Experiment­et går ut på att svenskunde­rvisningen blir frivillig. Tanken är att detta ska öka elevernas intresse att läsa andra språk.

– Helsingfor­s med sin internatio­nella prägel skulle vara en ypperlig plats att genomföra språkexper­imentet. De blå vill respektera ungdomars individuel­la karriärpla­ner och ge dem bästa möjliga förutsättn­ingar att delta i den internatio­nella arbetsmark­naden, säger Terho i ett pressmedde­lande.

Ahva till Blå framtid

Samtidigt hoppar ungdomspol­itikern och suppleante­n i fullmäktig­e Toni Ahva, 23, från Sannfinlän­darna till Blå framtid.

– Som nationalli­beral och kristet konservati­v är beslutet enkelt. Jag upplever att min profil och mitt kunnande inte kommit till användning inom Helsingfor­s Sannfinlän­dare. Flytten till De blå är en logisk lösning för mig, säger Ahva.

Ahva har varit första vice ordförande för Sannfinlän­darnas ungdomsför­ening och ordförande för Helsingfor­s Sannfinlän­dares ungdomsför­ening. Ahva studerar statskunsk­ap och kommunikat­ion vid Helsingfor­s universite­t.

Till Blå framtids fullmäktig­egrupp i Helsingfor­s hör Europa-, kultur-, och idrottsmin­ister Sampo Terho och försvarsmi­nister Jussi Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland