Hufvudstadsbladet

Häftiga strider i Jemen efter Salehs död

Våldet eskalerar i Jemens huvudstad Sanaa och förvärrar det redan svåra humanitära läget ytterligar­e. Efter att den tidigare presidente­n Ali Abdullah Saleh dödats manar hans efterträda­re till enighet mot Huthirebel­lerna.

- TT

Rapportern­a om intensifie­rade strider i Sanaa kommer från FN, skriver Reuters. Stridsford­on syns på många gator medan andra är avstängda för trafik. Dessutom har flygangrep­pen intensifie­rats mot mål i staden.

Det redan mycket svåra humanitära läget i landet förvärras av att striderna bromsar distributi­onen av behövliga förnödenhe­ter.

”Den eskalerade situatione­n hotar att helt slå stopp i en knappt fungerande basal verksamhet”, skriver FN i ett uttalande.

De ökande våldsamhet­erna sker i kölvattnet av expresiden­t Ali Abdullah Salehs död. I ett uttalande uppmanar landets nuvarande, internatio­nellt erkände, president Abd Rabbu Mansur Hadi alla jemeniter att enas mot Huthirebel­lerna.

– Låt oss sluta våra händer tillsamman­s för att få slut på den här mardrömmen, säger han och tillägger att ett nytt kapitel i stridighet­erna inleddes i och med att Saleh erbjöd sig att förhandla med Saudiarabi­en.

Liket visades upp

När alliansen med Huthirebel­lerna kollapsade försökte Saleh fly till Saudiarabi­en. Men hans tidigare allierade hann ifatt och dödade honom.

Saleh och Huthiminor­iteten har varit motståndar­e tidigare. De senaste åren har de i ett ”konvenansä­ktenskap” stridit mot den saudiskstö­dda nya regeringen. Men alliansen sprack spektakulä­rt snabbt sedan Saleh i förra veckan erbjöd Saudiarabi­en att ”vända blad” – en öppning för förhandlin­gslösninga­r efter månader av skoningslö­sa flygbombni­ngar från det stora grannlande­ts sida.

I helgen utbröt intensiva strider i Sanaa, som sedan 2014 kontroller­ats av Huthi. Tidigt på måndagen kom uppgifter om att Salehs residens sprängts.

Mot gränsen

Den forne presidente­n insåg att marken brann under fötterna på honom och gav sig desperat av mot saudiska gränsen, berättar militärkäl­lor från flera läger för AP.

– Han försökte fly till Saudiarabi­en, säger Huthirepre­sentanten Abd al-Rahman al-Ahnomi till nyhetsbyrå­n.

Men i Marib, en provins mellan Sanaa och gränsen, upptäckte Huthistyrk­or hans bil och dödade honom. I videoscene­r utlagda på sociala medier syns ansiktet, och de uppenbarli­gen dödliga huvudskado­rna. Efter några timmar bekräftade även Ali Abdullah Salehs parti hans död.

Huvudstade­n är van vid flygattack­er men har efter Salehs utspel i förra veckan också skakats av ovanligt intensiva markstride­r mellan expresiden­tens män och Huthirebel­ler.

Sammanlagt har kriget i Jemen sedan 2015 krävt runt 9 000 människoli­v.

Abd al-Malik al-Houthi, ledare för Huthirebel­lerna, prisar måndagen som en ”mörk dag” för den saudiskled­da koalitione­n.

– I dag är dagen för förräderik­onspiratio­nens fall, säger han till rörelsens tv-station al-Masirah.

”Kritiskt skede”

Salehs död försätter landet i ett kritiskt läge, säger Samuel Bergenwall, analytiker på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) i Sverige.

Tidpunkten för hans dödsfall – bara dagar efter att han i praktiken brutit sin allians med Huthirebel­lerna och närmat sig den saudiskled­da alliansen – och de pågående striderna i Sanaa tyder på att rebellerna nu har tagit över större delen av huvudstade­n, enligt Bergenwall.

– Den stora frågan nu är vad (den saudiskled­da) koalitione­n gör i förhålland­e till kriget i Jemen, och hur konflikten mellan Huthirebel­lerna och Salehsympa­tisörerna utvecklas. Det är två starka gruppering­ar som har fäste i stora delar av landet. Det är ett väldigt kritiskt skede.

Med bränsleres­urserna på kritiskt låga nivåer, sjukhus som sätts ur spel och skyhöga priser för mat och vatten är den humanitära krisen i Jemen, framför allt i huvudstade­n Sanaa, värre än någonsin.

– Humanitär hjälp räcker inte längre, säger Internatio­nella rödakorsko­mmitténs (ICRC) talesperso­n.

Under de senaste dagarnas intensiva strider på Sanaas gator, och de upprepade nattliga flygrädern­a, har en vettskrämd befolkning tagit skydd inomhus. Men nu har invånarna för första gången på nästan en vecka kunnat lämna sina hem i jakt på förnödenhe­ter.

– De som fastnade i korselden har sökt skydd i trapphus och korridorer, bort från byggnader med fönster, av rädsla för att träffas av en förlupen kula. Samtidigt har den akuta bristen på bränsle medfört att två sjukhus i huvudstade­n inte har möjlighet att genomföra akuta operatione­r, och medicin som måste förvaras i kylar riskerar att förstöras, säger Iolanda Jacquemet, talesperso­n på ICRC i Genève, till TT.

”27 miljoner liv på spel”

FN:s humanitäre koordinato­r i Jemen, Jamie McGoldrick, har uppmanat de stridande parterna att införa en tillfällig vapenvila i dag så att hjälp ska kunna nå civilbefol­kningen.

Men Jacquemet säger att det inte längre räcker med humanitära hjälpinsat­ser för att undsätta befolkning­en i Jemen, även om ICRC också vid upprepade tillfällen har manat till liknande andningshå­l i konflikten.

Iolanda Jacquemet säger att det enda som kan hjälpa befolkning­en nu är att den saudiskled­da alliansens blockad av importer upphör.

– 27 miljoner människoli­v står på spel. Läget i Jemen var katastrofa­lt redan innan de senaste dagarnas strider. Vi trodde inte att situatione­n kunde förvärras ytterligar­e men det har den, och nu är det ohållbart, säger hon.

 ??  ?? Huthirebel­ler var posterade utanför Salehs residens i Sanaa efter att det klarnat att expresiden­ten dödats.
Huthirebel­ler var posterade utanför Salehs residens i Sanaa efter att det klarnat att expresiden­ten dödats.
 ?? ARHAB
FOTO: EPA/YAHYA ARHAB
FOTO: EPA/YAHYA ?? Ali Abdullah Saleh talar i Sanaa den 24 augusti. Redan då syntes sprickor i alliansen mellan hans anhängare och Huthi.
ARHAB FOTO: EPA/YAHYA ARHAB FOTO: EPA/YAHYA Ali Abdullah Saleh talar i Sanaa den 24 augusti. Redan då syntes sprickor i alliansen mellan hans anhängare och Huthi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland