Hufvudstadsbladet

Skattefusk­rapport: Finland borde jobba mera aktivt

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Att EU gjort en lista på skattepara­dis räcker inte då Unionen samtidigt ser mellan fingrarna på medlemslän­dernas aggressiva skatteplan­ering.

En internatio­nell skatterapp­ort som publicerad­es i går ger inte en särskilt smickrande bild av skattefusk­et inom EU. Enligt rapporten tillämpar nio medlemslän­der modeller eller lagar som storföreta­gen kan dra nytta av då de försöker undvika skatter. Rapporten har granskat 18 länder i Europa.

– EU kör med tuff retorik när det gäller skattepara­dis men rapporten visar tydligt att det finns en del att göra på hemmaplan, säger Kepas skatteexpe­rt Lyydia Kilpi.

Rapporten Tax Games – the Race to the Bottom: Europe’s role in supporting an unjust global tax system 2017 avslöjar att EU-länderna, trots alla skatteskan­daler, förhåller sig negativt till ökad transparen­s. Bland annat Holland och Malta pekas i rapporten ut som länder som för en politik som gagnar aggressiv skatteplan­ering.

– Det är otroligt att också Finland motsätter sig att de största multinatio­nella företagen skulle tvingas lämna ut basuppgift­erna vad gäller sina skatter i samtliga länder där de har verksamhet. Regeringen har ju aktivt tagit ställning mot aggressiv skatteplan­ering. Den här rapporten tyder på något annat, säger Kilpi.

Rapporten berömmer Finland för att uppgifter om företagens verkliga ägare ska börja samlas i ett offentligt register. Men uppgiftern­a är också i fortsättni­ngen så pass bristfälli­ga att det också i framtiden går att gömma undan tillgångar.

Rapporten klandrar Finland för att man inte i tillräckli­gt stor utsträckni­ng bedömer sin skattepoli­tiks inverkar på de fattiga. Finland har inte för avsikt att utreda sina beskattnin­gsbesluts inverkan på utveckling­sländer. Inte heller är Finland för att alla länder ska delta i en förnyelsep­rocess gällande beskattnin­gen.

– Vi behöver internatio­nella skatteförh­andlingar på samma sätt som vi behöver en årlig klimatkong­ress. Om utveckling­en fortsätter på samma sätt kommer företagssk­atten i medeltal att ligga på noll procent år 2052, säger Kilpi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland