Hufvudstadsbladet

Allt fler vill fira Finland med festbelysn­ing

Intresset att få delta i Finlands självständ­ighetsfira­nde ökar för varje dag. Närmare 30 länder kommer att lysa upp 50 sevärdhete­r med blåvit festbelysn­ing.

- SPT

Finlands 100-års dag väcker uppmärksam­het och glada reaktioner runtom i världen. Allt fler länder vill gratulera Finland genom att lysa upp några av sina mest kända sevärdhete­r i Finlands blå och vita färger.

Hittills är antalet länder närmare 30 och sevärdhete­rna 50. Bland dem noteras Kristussta­tyn i Rio de Janeiro, Niagarafal­len i Kanada, Colosseum i Rom, Holmenkoll­en i Oslo, Riesenrad-pariserhju­let i Wien och Globen i Stockholm.

– Nu blir världen blå och vit för en stund. Det här är en fin stund för finländare och Finlands vänner, säger Pekka Timonen, generalsek­reterare för jubileumså­ret Finland 100.

Finland 100 och Finlands beskicknin­gar har i samarbete med olika länder jobbat för festbelysn­ingen. Yle förmedlar stämningar från de upplysta landmärken­a i tv, på Yle Arenan, på webben och i sociala medier från och med självständ­ighetsdags­afton.

Självständ­ighetens hundraårsj­ubileum har blivit det största jubileumse­ller temaåret i Finland genom tiderna. Genom den öppna ansökan anslöts över 5 000 olika projekt till det officiella programmet.

I Finland kommer bland annat fjället Saana att belysas i blåvitt. Obetänksam­t, tycker forskare.

– Samerna nämns inte ens, varken i projektets bakgrundsf­akta eller på bilderna, det är precis som om de inte fanns, säger Taarna Valtonen, forskare på Finlands Akademi, till Yle.

Under illuminati­onsprojekt­et kommer man att lyfta fram att fjället har en viktig roll för finländarn­a.

– Man talar om fjällets betydelse för finländarn­a, men man kan fråga sig för vem fjället egentligen är en helig plats, säger Valtonen och menar att den lokala förankring­en glömts bort då man alls inte involverat samerna i projektet.

– Man kunde ha frågat vad fjället betyder för samerna, inte bara talat om finländare, säger Valtonen till Yle.

– För mig är det viktiga här att platsen i sig lyfts fram. Det är positivt för alla, säger Kari Kola, konstnären bakom ljussättni­ngen, till Yle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland